Rundveehouderij

Achtergrond

'Zuivel blijft belangrijke grondstof veevoeders'

Zuiveloverschotten en restproducten worden al sinds jaar en dag verwerkt in veevoeders. Hoewel zuivelconcerns hun restproducten steeds beter zelf weten te verwaarden, en EU-subsidies grotendeels zijn afgeschaft, verwacht Ted Egbers niet dat het gebruik van zuivel in diervoeders zal afnemen. Samen met zij broer Paul is hij eigenaar van Egbers melkpoeder industrie, een bedrijf dat melkpoeders bewerkt en verhandeld voor de diervoedermarkt.

“De specifieke eigenschappen van zuivel zijn niet zomaar te vervangen door een plantaardig alternatief”, vertelt Egbers. Daarbij zijn de gebruikte zuivelgrondstoffen volgens hem relatief goedkoop ten opzichte van plantaardige alternatieven. Het feit dat zuivelondernemingen als FrieslandCampina nieuwe manieren bedenken om bijvoorbeeld een restproduct als wei beter te kunnen verwaarden, baart hem geen zorgen. “Natuurlijk hebben ook wij te maken met marktschommelingen. Strategische inkoop is van groot belang.”

Emiel Egbers, de vader van Ted en Paul, startte in 1962 met het denatureren van melkpoeders in een bedrijfshal in het Brabantse Oosterhout. Magermelkpoeder werd ongeschikt gemaakt voor humane consumptie, bijvoorbeeld door toevoeging van grasmeel en zetmeel. “Deze stoffen zijn duidelijk herkenbaar”, legt Egbers uit. Bedrijven die het denatureren voor hun rekening namen konden zelf in Brussel aankloppen voor subsidie. Op deze manier probeerde de Europese Commissies de grote voorraden melkpoeder te verkleinen. “Het werk was vrij eentonig”, vertelt Egbers. “Maar de opbrengsten waren goed. We draaiden zo’n 200 ton per dag.”

Het denatureren van magermelkpoeder was core business van begin jaren zestig tot eind jaren negentig. Met het verdwijnen van de grote Europese voorraden en de daarmee gepaard gaande subsidies moest Egbers zijn koers verleggen. Gekozen werd voor het mengen, vermalen, homogeniseren en verpakken van melkpoeders voor diervoeders. Het gaat om diverse producten zoals weiderivaten, weipermeaat, weiconcentraten en lactose (melksuikers).

Egbers werkt momenteel in opdracht van derden, voornamelijk zuivelhandelsbedrijven, maar verhandeld en bewerkt ook eigen zuivelgrondstoffen. Melkpoeders wordt aangekocht op de spotmarkt. “Het is zeker lucratief om het proces in eigen hand te houden”, legt Egbers uit. “Maar hetvergt veel energieom de markt goed te volgen.” De productiemedewerkers van Egbers mengen de grondstoffen volgens eigen recepturen, maar krijgen ook recepturen aangeleverd. Het gaat volgens Egbers om zo’n 250 ton per week. De poeders vinden zowel in binnen- als buitenland hun weg en worden verwerkt in voeder voor onder meer kalveren en biggen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.