Rundveehouderij

Achtergrond 4 reacties

Vreemde ogen dwingen

Routine en sleur bieden mastitis kans. Laat daarom anderen je werkwijze beoordelen.

Hoeveel koeien heeft u in 2010 behandeld tegen uierontsteking? En in 2009? Er zijn maar bitter weinig melkveehouders die op deze vragen direct een antwoord paraat hebben. Laat staan dat ze kunnen aangeven hoe dat aantal behandelde dieren zich verhoudt tot andere bedrijven.
Dat is vreemd. Mastitis is de meest voorkomende ziekte op rundveebedrijven en de financiële impact ervan is groot. Wat ook verwondert is dat adviezen om mastitis te voorkomen vooral neerkomen op basiskennis en -hygiëne. Schort het daar dan aan op de moderne bedrijven? Nee, zeker niet. Het kennisniveau en de hygiëne staan in Nederland op een hoog peil. Maar onderschat het effect van sleur en routine niet. Werkwijzen zijn ingesleten. Als iets gewoonlijk goed en makkelijk gaat, is er weinig stimulans om te veranderen.
Een van de problemen bij mastitis is dat het nauwelijks aandacht heeft van voervoorlichters. Bouwen is sexy, de nieuwe trekker ook, bouwplan, gewaskeuze, voederwinning, allemaal heel belangrijk. Daarover wordt volop advies gegeven. Maar de stal ingaan en kijken naar het stalklimaat en de hygiëne van de boxen? Dat gebeurt te weinig. Net als meekijken rond het melken naar de manier van werken van de veehouder. Dat heeft ook wel een reden: de gemiddelde melkveehouder wil voor half tien ’s ochtends of na vier uur ’s middags geen voorlichter zien. Hij wil niet gestoord worden bij het basiswerk: melken en voeren. Dat is nu net de periode waarin hij het werk waarin de meeste sleur zit doet. Het werk met de grootste kans op ingeslopen fouten.
Laat dus eens met andere ogen naar je bedrijf kijken als er veel mastitis is. Eis dat die voorlichter ’s ochtends en ’s avonds meekijkt onder het melken. Hij zal er geen problemen mee hebben, want het zijn niet zijn meest productieve uren. De kennis heeft hij meestal echt wel om een bedrijf beter op de rails te zetten. Zo’n advies kan wel erg confronterend zijn. Accepteer dat dan ook. Vreemde ogen dwingen. Laat ze toe.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Hoi Robert geheel mee eens. In mijn Russische tijd nooit op afspraak de stal in altijd onverwachts en dan ook nog verdeelt over 24 uur per dag. Juist de >oogst< tijd is een van de belangrijkste momenten waar je zeker geen fouten mag maken. Het zou je werk van maanden te niet kunnen doen gaan.

 • no-profile-image

  natuurboer

  Ik heb naast dit artikel ook in het weekblad boerderij de mastitiskwestie gelezen. Wat ik gemist heb in de lijst met aandachtspunten is de vacuumdruk in het melksysteem. Mastitis is voor een groot deel terug te verwijzen naar slotgatproblemen van de speen/spenen. Een beschadigd slotgat van de speen is dan een invalspoort van bacteriën. Bij een hoge melksnelheid, als gevolg van een sterk vacuum in de melkinstallatie, wordt de kans op slotgatbeschadigingen vergroot, met dan meer kans op uierontstekingen. Wij melken nu niet meer, maar toen we nog wel melkten werden de koeien met mastitis gemolken met een dusdanig laag vacuum in het melksysteem zodat de tepelbekers er bijna afvielen. Maar dat hielp wel. Door de lage melksnelheid was er dan weer kans dat een slotgatbeschadiging in de speen zich kon herstellen en mastitis ( zonder verdere behandeling) weer verdween. Tijd is geld tegenwoordig, dus een hoge melksnelheid maar. Bovendien hebben we ook nog economische koeien waarbij een hoop melk door het zelfde slotgat van een speen gaat. Niet echt zaken om slotgatbeschadigingen zo veel mogelijk te voorkomen. Mijns inziens kun je beter een melkkoe met goed functionerende slotgaten van de spenen in en onhygiënische omgeving hebben. Dan een melkkoe met beschadigde slotgaten in een "hygiënische" omgeving. Want steriel wordt het nooit rond een melkkoe.

 • no-profile-image

  W Geverink

  J. is een goede vriend van mij die heel kundig is in zowel de vakens als melkveehouderij. Hij kan de dingen uitleggen zodat het door de logica blijft hangen. Natuurlijk is hygiene in de melkstal en een goed onderhouden melkinstallatie met bijvoorkeur niet te hoog vacuum en niet een te agressieve melkslag rustslag verhouding(ogt heeft ook ooit melkdiploma gehaald) positief voor de uiergezondheid. Maar daarna begint het pas Legt J uit. De koeien komen met nog niet geheel gesloten slotgaten uit de melkstal. Ze drinken water en gaan daarna in een box liggen wachten op voer. Bacterien kunnen dan nog makkelijk naar binnen. De juiste volgorde zou dus zijn 1. Voerwagen vullen en mixen. 2. Opruimen van oud voer voor het voerhek indien nodig. 3. melkmachine klaarmaken voor het melken. 4. koeien opsluiten in de wachtruimte. 5. Voeren. 6. Melken. Als de koeien de melkstal verlaten drinken ze water en gaan daarna aan het voerhek vreten en maken meteen weer melk voor de volgende melkbeurt terwijl de slotgaten tijd hebben om weer netjes af te sluiten. logisch?

 • no-profile-image

  Sybren

  Dat deden wij ook altijd. Als de koeien de melkstal uitkwamen ligt er vers voer voor het voerhek en hielden we de koeien voor het voerhek zodat ze vreten en water kunnen drinken. Tegelijkertijd maakten we de ligboxen schoon en deden er nieuw strooisel in.

Of registreer je om te kunnen reageren.