Rundveehouderij

Achtergrond

Vaccinmarkt zit wereldwijd in de lift

Mond- en Klauwzeer, vogelgriep, varkenspest, Q-koorts. Het bulkt van de dierziektes wereldwijd.

Voor boeren uiterst vervelend, maar de omzet van dierenvaccins floreert erbij en bereikt in 2015 naar verwachting wereldwijd een niveau van ruim vier miljard euro. Dat blijkt uit een nieuw marktrapport van de Amerikaanse Global Industry (GIA).

Vier miljard lijkt niet veel. Alleen fabrikant Bayer boekt wereldwijd al een omzet van ruim 30 miljard euro. Dat is echter alles bij elkaar: van gewasbeschermingsmiddelen tot humane medicijnen. De gegevens van de GIA hebben alleen betrekking op de markt van dierenvaccins.

In 2008 en 2009 zat de dierlijke farmacie even in een dip als gevolg van de wereldwijde financiële crisis. Met name kleine dierenartsenpraktijken merkten een daling. Vooral huisdiereigenaren hielden de hand op de knip als het ging om vaccinatie van hun troetels. In 2010 herstelde de vaccinmarkt zich echter volledig en de verwachting is dat de handel nog een hele tijd zal stijgen. Immers, de wereldbevolking groeit en de welvaart neemt toe. Mensen willen en kunnen zich steeds vaker vlees op hun bord veroorloven en bij de productie daarvan, worden vaccins ingezet.

Met name Azië, Latijns Amerika en Oost Europa worden als groeimarkt gezien. Op dit moment is Europa nog de grootste afnemer van dierenvaccins, op de voet gevolgd door de Verenigde Staten. Dat Amerika niet aan kop ligt, komt volgens de GIA door de strengere veiligheidregels van onder meer Amerikaanse supermarkten, de grotere marktvolwassenheid van het land en verminderd vooruitzicht op nog meer massaproductie.

Los van de vaccins zit de hele diergeneesmiddelensector in de lift. Niet zozeer om ziektes te genezen maar vooral ook om de productie te verhogen. Een schepje antibiotica door het voer, doet varkens bijvoorbeeld efficiënter groeien. De grootste medicijnomzet komt dan ook vanuit de varkenshouderij. Niet zozeer dat er per varken meer gebruikt wordt, het komt vooral door het aantal varkens dat wereldwijd toeneemt.

De grootste wereldspelers op de diervaccinmarkt zijn volgens het GIA-rapport: Bayer HealthCare AG, Fort Dodge Animal Health, Heska Corporation, Imugene Limited, Lohmann Animal Health, Merck & Co., Merial Animal Health Ltd., Pfizer, Inc. Protein Sciences Corporation, Intervet Inc. en Virbac Corporation.

Of registreer je om te kunnen reageren.