Rundveehouderij

Achtergrond

Twaalf kalveren dood in Friese stal

Winsum – Zo’n honderd kalveren op een bedrijf in het Friese Winsum zakten vanochtend door de roostervloer boven een gierkelder.

Twaalf kalveren dood in Friese stal

Winsum – De brandweer uit Wommels is druk bezig om kalveren uit de gierput te trekken. In totaal zo’n honderd kalveren zakten vanochtend op een bedrijf in het Friese Winsum door de vloer van een gierkelder. Twaalf dieren kwamen daarbij om en tenminste vier kalveren zijn behandeld door een veearts. De overige dieren kregen medicijnen via de melk toegediend. Eigenaar familie De Swart denkt dat druk op de vloer kwam te staan toen een loonbedrijf de mest in één deel wegzoog, maar elders juist een ophoping ontstond.

Foto JRF Producties

In touw voor nieuw droogseizoen

Opeinde – Medewerker Bert Brouwer van drogerij Oldambt spant een zojuist vervangen ketting van de opvoerband aan. Hij legt samen met een paar collega’s de laatste hand aan het onderhoud van de drogerij-installaties. Vanaf begin december tot ongeveer begin mei liggen deze stil. Dat is het moment voor grondig onderhoud, zodat er midden in het droogseizoen zo weinig mogelijk oponthoud is.

Ook zonder onderhoud zou het werk bij drogerij Oldambt ’s winters toch niet helemaal stil liggen, vertelt directeur Eiko Jan Duursema. Het hakselen en malen van stro gaat het hele jaar door. Eigenlijk nog drukker dan vroeger, omdat zaagsel door de opmars van biobrandstoffen zo goed als geheel verdwenen is als strooisel.

Foto Koos van der Spek

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.