Rundveehouderij

Achtergrond

Slachtkoe gevraagd, maar schaars

De noteringen van de Nederlandse Bond van Handelaren in Vee steeg vrijdag voor de tweede achtereenvolgende week met €0,05 per kg geslacht-gewicht voor alle categorieën. Dat werd niet zozeer ingegeven door signalen van de slachterijen, die hun uitbetalingen stabiel willen houden. Er is in de afgelopen weken duidelijke prijsstijging doorgevoerd, maar de rem gaat er nu op, om in de vleesverkoop niet teveel marge te hoeven inleveren. De retail en de verwerkers van vlees hebben weerstand tegen het prijsniveau. Het aanbod is echter niet erg groot waardoor de slachtkoeien goed te plaatsen zijn. Dat heeft ook te maken met de duidelijk opgeleefde markt voor gebruiksvee. De tweede kwaliteit melkkoeien zijn qua opbrengst het niveau van de slachtprijs wel ontgroeid. Inmiddels is duidelijk dat het aantal slachtingen weinig afwijkt of zelfs kleiner is dan begin vorig jaar, toen het aanbod onder de maat was vanwege extra uitstoot eind 2009 in de aanloop naar wegvallen van de slachtpremie.
Op de Duitse markt is de vraag naar slachtkoeien stevig, bij klein aanbod. De prijs blijft er gemakkelijk op niveau. Stieren worden er beperkt aangebonden, in de aanloop naar de periode voor Pasen. De luxe vleesverkoop krijgt dan altijd een stimulans.

Of registreer je om te kunnen reageren.