Rundveehouderij

Achtergrond

Schaarse melkkoe duurder

Gebruiksvee blijft aan de prijs om zo te zeggen. Zowel de eerste kwaliteit als de wat mindere koeien werden duurder. Deze trend is aanbod gestuurd. Boeren zijn als ze al kunnen investeren vooral geïnteresseerd in grond, gebouwen en quotum. Dat maakt ze zuinig op hun vee. Bij de huidige stand van de melkprijs en met terugvallende voederprijzen in het verschiet is er vlotte vraag naar goede vaarzen vanuit de exportmarkten. Daardoor zijn er voor de geïnteresseerde Nederlandse kopers niet veel dieren beschikbaar om uit te kiezen. Voor de tweede kwaliteit is nu eens niet de weiderij concurrent van de slacht. Vanwege de hoge slachtprijzen is de situatie net andersom. Inzetten van deze koeien voor de productie moet dus ook wat kosten.

Prognose: minstens stabiel

Of registreer je om te kunnen reageren.