Rundveehouderij

Achtergrond

Prijsstijging A-brok remt af

De grondstoffenmarkt heeft de afgelopen weken een enorme prijscorrectie ondergaan, meldt bureau Stigevo. Dat is voornamelijk ingegeven door externe factoren: de situatie in Noord-Afrika en het Midden-Oosten, en de recente ontwikkelingen in Japan. Er heerst grote onzekerheid in de markt over de gevolgen van één en ander op de vraag naar grondstoffen. Omdat de speculatieve aankoopposities tot grote hoogte waren gestegen, was de prijsval ook groot.

Eind januari was er in de Verenigde Staten een bedrag van $220 miljard geïnvesteerd in alle termijnmarkten. Dit was zelfs meer dan in het beruchte jaar 2008 toen het totale bedrag $201,5 miljard bedroeg.

De markten van rundveevoedergrondstoffen worden voornamelijk beïnvloed door de graanprijzen. Deze daalden in vrij korte tijd met 25%-30% voor tarwe en met 20% voor mais. Dat de graanvervangers zich op een betrekkelijk hoog niveau konden handhaven, kwam volgens Stigevo door het overwegend krappe aanbod van de meeste producten, waaronder bietenpulp, citruspulp en sojahullen de belangrijkste zijn. Of de grondstoffenprijzen nog veel verder zullen dalen, zal geheel afhangen van het verloop van de graanoogst in de EU en daarbuiten.

Prognose: lagere prijstop voor de A-brok dan eerder aangegeven.

Of registreer je om te kunnen reageren.