Rundveehouderij

Achtergrond 13 reacties

Nieuwe stal klimaatneutraal?

Geef uw mening over de klimaatneutrale rundveestal.

NZO en LTO presenteerden onlangs een klimaatneutrale stal als stap in de verduurzaming van de melkveehouderij. Deze stal is voorzien van zonnepanelen en biovergisters waarmee melkveehouders energie kunnen leveren aan zuivelfabrieken of woonwijken. Verder staan de natuurlijke behoeften van de koe centraal.

Licht uw antwoorden toe in de reacties

Laatste reacties

 • no-profile-image

  student

  Klimaatneutraal op stalniveau. Waar hebben we het over? Net alsof een zonnepaneel op het dak van een rundveestal meer 'klimaatneutraal' is dan wanneer deze ergens anders wordt geplaatst.
  En over de kosten. Een investering in duurzame energie moet zichzelf terugverdienen, dus de vraag over de kosten per koeplaats lijkt mij overbodig. Wanneer de opbrengst van duurzame energie productie loont (eventuuel met subsidie) komen er vanzelf genoeg ondernemers die hierin willen investeren (kan ook in de vorm van extra opbrengsten voor bijv de melk/vlees). Als het even kan produceerd agrarisch nederland dan zelfs meer energie dan het gebruikt.

 • no-profile-image

  nog een student

  Bulkproductie kan wereldwijd geproduceerd worden is het dan geen zaak zoveel mogelijk uit onze bestaande middelen te halen? helemaal omdat in nederland de discussie over megabedrijven weer hevig is aangewakkerd met de verkiezingen. in de rest van europa gelden geen bouwblokbeperkingen (althans er word niet streng op gecontroleerd) energie leveren uit mest (mits raffinage als kunstmestvervanger word toegekend) en alle andere natuurlijke bronnen is een enorme kans voor de nederlandse melkveehouderij.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Nederland loopt achter op andere landen. Een heel bekend voorbeeld is het bedrijf van B&W. (Hier is Boer Richard Herd maneger) Daar hebben zij een biogas instalatie, is grond gebonden en licht aan de goede kant van de stal vol met zonne panelen.

 • no-profile-image

  hans

  Zolang er subsidie nodig is, is niks langdurig en zolang de consument en de grote afnemers niet meer willen betalen voor duurzaamheid of een eerlijk produkt zal het nooit draagbaar zijn in onze maatschappij, Waarom moeten wij dit doen , laat we ze eens aan ons aanpassen ipv wij aan de burger altijd ons ter discusie stellen maar 10 hoog wonen met kinderen kan wel en bij ons alles moet vrij lopen en duurzaam worden wie snapt het dan niet gegroet

 • no-profile-image

  Han

  @voor ik mijn keuze uit eenzet even een opmerking aan vriend Melkveehouder, Internatonaal. Hij mag schermen met het melkvee en energie bedrijf B&W dit bedrijf valt onder de Duitse subsidie regels en krijgt per KW nogal wat eer dan de Nederlandse boer. iedere vergelijking gaat mank en deze zeker.
  Ik heb gstemd voor LTO steun voor duurzaamheids investeringen. In mijn mening is LTO de aangewezen spreekbuis van boeren en tuinders om met d eoverheden te ondehandelen over prijzen voor alternatieve energie en milieu eises etc. Is de opwekking van energie niet rendabel omdat de afnemer niet van plan is voldoend ete betalen moet er overheids steun komen of er komt geen energie. Ik vraag me wel af of er evenveel energie wordt bespaart door de centrales als er wordt opgewekt aan groene stroom. De energie bedrijven moeten ten allen tijde levering garanderen ook als het niet waait of er is zware bewolking of nacht. Dit betekent dat de turbines allah minuut in capaciteit moeten worden opgevoerd, dus moet er stoom aanwezig deze extra kosten zijn niet voor de afnemer van stroom,nie tvoor de centrale maar voor de groene stroom leverancier. Dit heeft Duitsland ondervangen door een hoge subsidie.

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Als ik deze verhalen zie, wordt ik al achterdogtig! Er moeten weer plannen gemaakt worden! voor veel mensen weer werk over de ruggen van de boer! Geef mij maar een hele goede stal die goed is voor de koe, de portemonee en me zelf! Snel een vergunning binnen en aan het bouwen, i.p.v.vijf jaar werk om al die papieren bij elkaar te krijgen, een aanslag op het vermogen en dan pas bouwen!

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  @ Han Waarom gaat de de vergelijking met een Duits bedrijf dat ver vooruit loopt (net als menig ander) niet op? Naar mijn mening gaat het er niet om wie het betaald. In Nederland wil men ook melken met een quotum prijs van 70 cent. Als je bekijkt wat je daar bij legt dan is dat gene wat je bij moet leggen om klimaat neurtaal te melken een eitje. Bovendien zou er geen enkele Duitser in energie investeren als hij er niets op kon verdienen. En dat gaat alleen met subsidie. Maar omdat Nederlanders toch gewend zijn om in te teren op eigen vermogen vind ik het wel vergelijkbaar. En moet ik tot nu toe mijn conclusie trekken dat Nederland ver achter loopt op Duitsland.

 • no-profile-image

  boerin

  Klimaat-neutraal. De Nederlandse Overheid grossiert in leugen en bedrog. Als ze echt geloven in klimaat-neutraal en energie-besparing worden er geen nieuwe electriciteits-centrales gebouwd. Ipv 1 blijken er 2 alleen al in de Eemshaven te worden gebouwd. Dus straks veel aanbod van electriciteit dus moordende concurentie.

 • no-profile-image

  Red Overall

  De klimaatneutrale stal laat misschien oud zeer opkomen t.o.v. de overheid die (weer) iets de boer wil opdringen en het liefst zo dat de boer het ook nog 'ns zelf betaalt. Laat dat er uit komen, het lucht op, maar kijk dan ook even verder. Zet dan eens eerst alle voors en dan alle tegens op een rijtje. Misschien dat je er dan toch anders tegenaan kijkt en je geen kansen laat liggen die er misschien toch zijn. Klimaatneutraal betekent dat je het klimaat niet beinvloedt door je activiteiten. In die zin is zo'n stal altijd extra belastend omdat je activiteiten beperkt worden. Maar je kunt 'klimaatneutraal' ook gebruiken om je te dwingen even van een andere kant naar je bedrijf te kijken. Kijk, zonnepanelen is momenteel nog onzin. Die kosten (momenteel) meer energie om ze te maken dan dat ze opbrengen. Verder zijn de investeringskosten een paar euro per kWh die je jaarlijks opwekt. Dus dat zijn nogal wat jaren voordat je dat eruit hebt. Of je dat nu als boer betaalt of als burger via de belastingen dat maakt voor de financiele rendabiliteit niets uit. Maar wat dan wel? Ik noem eens wat: zonnewarmte voor de verwarming van je stal is simpel en goedkoop, elektriciteitsopwekking voor alle boeren gezamenlijk in eigen beheer nemen (een soort elektracoop dus :-) kan je zelfs geld opleveren, centrale methaanuitstoot van de dieren als brandstof gebruiken ipv als afval, en de traditionele mestvergisting eens goed bekijken en ontdoen van alle haken en ogen kan ook de moeite waard zijn. Je moet ook niet alleen het wiel uitvinden maar gezamenlijk. Laten we een klimaatstalwiki maken samen met LTO, WUR en de overheid waarin alle voors en tegens van de verschillende opties staan. Dan kun je als boer zelf kiezen of en wat je wilt gaan doen. En zo ja bij wie je dan terecht kunt. Het gaat om de organisatie van de kennis en de geldstromen (en dat kan in zo'n wiki) zodat je er niet veel tijd aan kwijt bent en zodat je geen hoge investeringskosten voor je kiezen krijgt.

 • no-profile-image

  onno

  Geweldig verhaal.. Ik weet dat men bezig is geweest om een grote biovergister op een industrie terrein in Heerenveen neer te zetten. Na jaren bakkeleien met de gemeente was dat eindelijk klaar, totdat provinciale staten er een streep door heen zette.. Menig ondernemer wil wel, maar de politiek heeft een bord voor de kop zo dik als sarcofaag in Chernobyl..
  Nog een grapje waar ik me over verbaas; Men weet dat men ook in de melkveehouderij luchtwassers vroeg of laat moet installeren. In plaats van er nu al rekening mee te houden, om het volume niet buitensporig groot te maken, bouwt men stallen met een nokhoogte dat kan concurreren met de eiffeltoren..
  En de laatste kanttekening.. Links Nederland heeft het met al zijn gejammer en geklaag over mega-stallen het nu zover, dat de grenzen opengaan voor Braziliaans varkensvlees.. Kan geen NL'er tegenop door alle regeltjes. Kan Marianne eindelijk tijd vrij maken om in de PLayboy te gaan staan, want dieren zijn er niet meer..

 • no-profile-image

  koetje

  Ach Onno,zonder weidegang was die luchtwasserverplichting er allang geweest.De beste verdediging is de aanval...maar niet op de RFC manier.

 • no-profile-image

  veehouder

  Je wordt weer aangespoort om in onzin te investeren! Goed bouwen is belangrijk, geen onzin bouwen ,dat is veel te duur. Wat bij veel van die figuren duurzaam is, blijkt slecht te zijn en veel te duur! Wanneer houden die onzin verhalen is een keer op! We zijn ook met bouwplannen bezig voor melkkoeien, het moet goed gebeuren, dat is duurzaam, we trappen in die onzin niet in!

 • no-profile-image

  Natuurvriend

  Wat is duurzaam bouwen? We denken aan goede materialen gebruiken. Goed voor de dieren. Ga zo maar verder! Het is veel theorie die ver van de praktijk af staat, of zelf slecht is. We fietsten vandaag door de bossen bij ons in de buurt. Hoe het er bij ligt is hopeloos! Moeten de boeren al die investeringen doen om de bossen te sparen. De intensieve veehouderij moets daar toch verdwijnen! Het maakt gewoon niets uit, aan die bossen doen ze niets, ze laten alles kapot gaan, het is een bende die niets uitvoerd alleen de schuld van hun nietsnuttigheid afwentelen op de hardwerkende boer! Begin met goed onderhoud van de bossen en natuur, maar laat de boeren met rust, zij onderhouden alles goed, een voorbeld hoe het moet!

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.