Rundveehouderij

Achtergrond

NMV en LTO trekken weer samen op voor behoud koudmerken

Ingen/Den Haag - De melkveehouderij-organisaties NMV en LTO melkveehouderij maken zich opnieuw sterk voor een ontheffing van het verbod op koudmerken van melkvee. Dit hebben beide organisaties bekend gemaakt.

De huidige ontheffing loopt op 30 juni af, maar de melkveehouderij stelt opnieuw alles in het werk om de identificatiemethode voor melkkoeien te behouden.

Als hun inzet succes heeft, dan zal het de zoveelste keer zijn dat een definitief verbod wordt opgeschoven. Zo voerden NMV en LTO ook in 2006 en in 2007 al met succes actie tegen een dreigend koudmerkverbod.

Beide bonden menen dat ze ook nu goede argumenten hebben om het koudmerken te behouden. Uit bijvoorbeeld het recente rapport “Koudmerken, actualisatie van het gebruik van koudmerken op Nederlandse melkveebedrijven”, van Hogeschool Van Hall Larenstein, blijkt dat een deel van de melkveehouders zeer gehecht is aan koudmerken. Dit betreft vooral bedrijven met meer dan 160 melkkoeien. Dat is een groeiende groep bedrijven, wat voor NMV en LTO reden te meer is om te pleiten voor het behoud van de methode.

Of registreer je om te kunnen reageren.