Rundveehouderij

Achtergrond

Melkpoeder onderuit op internetveiling

Vooral vollemelkpoeder bracht vandaag minder op dan veertien dagen geleden, op de Global Dairy Trade, de internetveiling voor zuivelproducten van de Nieuw-Zeelandse coöperatie Fonterra. Gemiddeld zakte de prijs voor alle contracten 11,4 procent, naar $ 4.105 per ton ofwel € 2.943. Dit gemiddelde werd vooral gedrukt door de opbrengst van de contracten voor levering in mei (-12,9 procent) en in juni-augustus (-13 procent). Vollemelkpoeder is qua volume het belangrijkste voor de Global Dairy Trade. De gemiddelde opbrengst van de contracten boterolie zakte 4,5 procent naar $ 6.111 per ton ofwel € 4.381. Hier was de laagste score die voor levering in september-november (-5,8 procent).
Mageremelkpoeder bracht gemiddeld $ 3.816 op (€ 2.736). Daarbij valt op dat de ontwikkeling van de prijzen voor levering in mei (-7 procent) en juni-augustus (-8,9 procent) schril afsteekt bij de 4,1 procent meeropbrengst van het contract voor levering in september-november.
De gDT-TWI price, ofwel de beursindex gemeten over de totale veiling, zakte 8,2 procent ten opzichte van de vorige veiling op 1 maart.
De prijsontwikkeling zal voor zuivelaanbieders en -producenten in de EU niet veel anders zijn. De waarde van de euro is ten opzichte van de dollar weliswaar instabiel geweest sinds 1 maart, maar binnen een kleine marge van ca. 1 cent.

Of registreer je om te kunnen reageren.