Rundveehouderij

Achtergrond 3 reacties

Keuzes met jongvee

Als je verder gaat met een bestaande veestapel, erf je ook bijzondere dingen. Zo hebben we zelf NRF-koeien, maar ook wat Rørøs-kruisingen. Wat te doen?

Onze veestapel bestaat voornamelijk uit het NRF-ras. Dat staat voor Norsk Rødt Fe, of Noorse rode. De vorige huurder hield meer van het Røros-ras, vandaar dat hij hier ook één koe en twee pinken mee had laten insemineren. Daarvan lopen hier nu drie vaarskalveren.De koe had al afgekalfd voordat we hier kwamen, de twee vaarzen kalfden onder ons bewind.

Het kalf van de koe is van oktober 2009, de twee andere zijn op 10 en 24 december 2009 geboren. Mijn eigen kalfje Sunshine (zie vorige blog) is 26 mei 2010 geboren en is nu al groter dan die twee van december 2009. Het kalf van die koe heeft geen afwijkende grootte, het is net zo groot als haar leeftijdsgenoten die zuiver NRF zijn. We hebben haar al geinsemineeerd met een rode NRF-stier. Wat we met die twee kleinere dieren gaan doen, weten we nog niet precies. Optie 1 is om onze eigen stier Boston te laten proberen of hij ze drachtig krijgt en dan bij positief resultaat kijken hoe ze het doen wanneer ze aan de melk zijn. Optie 2 is een andere boer vinden die interesse voor ze heeft en ze daaraan verkopen. Optie 3 is naar de slager. Optie 4 is drachtig zien te krijgen en dan verkopen. Maar ik ken mezelf. Wanneer ik iets drachtig krijg, dan wil ik daar zelf graag profijt van hebben wat betreft de melkproductie en natuurlijk ook genieten van het kalfje. Dus optie 4 en optie 1 zijn waarschijnlijk dezelfde.

Stierkeuze: alles op rood

Het eerst jaar heb ik de stierkeuze altijd aan de inseminator overgelaten. Ik vond dat ik nog te weinig van de koeien wist en dacht dat de fokkerij niet wat voor mij zou zijn. Nu, een dik jaar later, heb ik een vertegenwoordiger van Tine gevraagd of hij een stierenplan wil maken voor onze koeien en pinken, rekening houdend met de voorouders van de dieren. Vervolgens heb ik alle rode stieren, die daar uitrolden, gemerkt met een rode stift. Die mogen de inseminatoren nu gebruiken. Met zwarte stieren wordt hier niet meer geïnsemineerd, domweg omdat ik rood mooier vind. En er zijn gelukkig genoeg goede rode NRF-stieren waaruit we kunnen kiezen.

Foto

Annechien van Essen

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jeroen

  Dus als er geen afwijking qua grote van de koe is, zou je dus kunnen denken aan slechte opfok kalveren toen der tijd.
  Profijt van dracht de melk? Als de moeder te weinig produceerd en je verwachten van deze zijn ook niet groot, kan je waarschijnlijk meer er aan verdienen door ze drachtig te verkopen.

 • no-profile-image

  Dennis van Leur

  Hoi Jeroen,

  Het is een meevaller van de drachtige pink dat deze net zo groot is als de andere NRF pinken. Waarschijnlijk heeft deze de juiste genen heeft geerft.

  Het zijn mooie beesten om te zien alleen is de melk opbrengst ongeveer de helft minder ten opzichte van een NRF.

  Het is lastig om kruislingen te verkopen, de boeren die NRF gebruiken hebben er geen belang bij, en de boeren die alleen Røros koeien hebben willen alleen 100% zuiver Røros koeien.

  Dennis

 • no-profile-image

  Jeroen

  Lekker slachten voor eigen gebruik. Lekker jong vlees. (als er genoeg kg op zit)

Of registreer je om te kunnen reageren.