Rundveehouderij

Achtergrond

Italianen niet blij met Franse avances Parmalat

Het Franse kaas- en zuivelbedrijf Lactalis is niet bij de pakken neer blijven zitten. Vorige week werd duidelijk dat Lactalis mis zou grijpen bij de overname van Yoplait nu dat yoghurtdrankje wordt ingelijfd door het Amerikaanse General Mills. Lactalis verlegde de blik daarop direct naar het Zuiden.

Namelijk naar het Italiaanse Parmalat. Inmiddels blijken de Fransen al 18 procent van de aandelen Parmalat in handen te hebben, iets wat de Italianen rauw op hun dak is gevallen.

Lactalis, onder meer bekend van Président-kaas en -boter, is met een omzet van 11,8 miljard euro inmiddels het derde zuivelbedrijf ter wereld. Zijn de andere top vier-bedrijven beursgenoteerd (Nestlé en Danone) of een coöperatie (FrieslandCampina), Lactalis is nog altijd stevig een familiebedrijf.

De familie Besnier is vooral sinds de jaren 90 bezig aan een sterke internationale expansie waardoor Lactalis nu aanwezig is in meer dan 150 landen. Ook in Italië zijn de Fransen geen onbekenden, want hier werd bijna vijf jaar geleden de grootste kaasmaker Galbani ingelijfd terwijl ook andere kaasmerken als Cademartori en Locatelli tot de Franse gigant behoren.

Nu heeft Lactalis een oogje laten vallen op Parmalat, de kaasmaker die er na het grote financiële schandaal van 2003 weer aardig bovenop is gekomen en inmiddels weer een omzet van meer dan 4 miljard euro per jaar draait. Maar net zoals de invloed van het Amerikaanse General Mills op Yoplait in Frankrijk wenkbrauwen doet fronsen, zijn ook de Italianen niet erg ingenomen met de Franse avances. Afgelopen weekend hebben enkele ministers van de daken geschreeuwd dat aantasten van de ’Italiaansheid’ van één van de grootste zuivelfabrieken van het land ’een nationaal schandaal’ zou zijn.

Directrice Emma Marcegaglia van de grootste werkgeversorganisatie doet ook een duit in het zakje door te verklaren ’dat onze Italiaanse bedrijven niet alleen maar een prooi kunnen zijn.’ Inmiddels probeert de Intesa Sanpaolo-bank samen met bijvoorbeeld chocolade- en Nutella-maker Ferrero een dam op te werpen door zelf een flink belang in Parmalat op te kopen. “We moeten een nationale bloem zien te redden”. roept de baas van Intesa Sanpaolo. Hij weet in ieder geval wat af van de branche, want zijn bank is ook groot-aandeelhouder in de grootste Italiaanse melkfabrikant Granorolo.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.