Rundveehouderij

Achtergrond

Humane vraag naar wei nog niet direct bedreiging voor vleeskalverhouderij

Het feit dat een steeds groter deel van de weiproducten wordt verkocht aan de voedingsindustrie is lastig voor de kalvermelksector, maar niet direct bedreigend. Dit zegt directeur Hennie Swinkels van de VanDrie Group.

Het bedrijf nam altijd grote hoeveelheden wei af van het Duitse Nordmilch. Door de fusie van dit bedrijf met Humana Milchunion tot DMK en de samenwerking van dit bedrijf op wei-gebied met Arla, gaat nu veel meer wei richting humane voeding. Het is een verschijnsel dat bij Nederlandse zuivelbedrijven al eerder zichtbaar was. Daarbij azen nog meer zuivelverwerkers, zoals Fonterra Europe, op wei van Europese kaasmakers.

Wei is een gewild product in de kalvermelkindustrie/vleeskalversector, omdat het (meestal) goedkoper is dan magere melkpoeder en het was tot voor kort volop beschikbaar. Het eiwitrijke product wordt in grote hoeveelheden verwerkt in kalvermelkpoeder, samen met plantaardige eiwitten, dierlijke en plantaardige vetten.

Ondanks de aantrekkende vraag blijft de markt voor diervoederwei voorlopig nog groot genoeg, meent ook zuivelanalist Mark Voorbergen van de Rabobank. Hij wijst er op dat de kaasproductie in Europa nog steeds stijgt. Bovendien blijven er altijd soorten wei over die niet of minder geschikt zijn voor humane toepassingen. Dat is ook wat Swinkels aangeeft.

Wat zij niet noemen, maar wat wel een gevolg kan zijn van de grotere vraag naar wei vanuit de humane voedingssector, is dat de diervoer-wei soms van verder weg moet komen en dat het product toch duurder wordt. Dit laatste lijkt ook naar voren te komen uit de weipoedernotering.

Of registreer je om te kunnen reageren.