Rundveehouderij

Achtergrond

Het gevecht tegen MKZ

In maart 2001 legt het MKZ-virus de hele Nederlandse veesector plat. Ruim 270.000 dieren worden geruimd. De emoties lopen hoog op. MKZ in beeld. Foto's ANP

Woensdag 21 maart 2001 - Oosterwolde, de omgeving van de mogelijk met MKZ besmette boerderij in het Gelderse Oosterwolde (gemeente Oldebroek) is door de politie hermetisch afgesloten. Het bedrijf met 300 dieren wordt dezelfde dag geruimd.

Woensdag 21 maart 2001 - Den Haag, landbouwminister Brinkhorst in overleg met zijn ambtenaren na afloop van het debat met de Tweede Kamer over MKZ. Bij twee boerderijen is mond- en klauwzeer vastgesteld.

Donderdag 22 maart 2001 - Welsum, de boerderij aan de Zijlweg in het buurtschap Welsum in Gelderland, waar woensdag MKZ is vastgesteld. Die middag wordt het bedrijf geruimd.

Donderdag 22 maart 2001 - Welsum, bij de boerderij in Welsum (gemeente Olst) waar woendagavond MKZ is geconstateerd, is donderdag rond kwart voor twaalf begonnen met het ruimen van de veestapel. Het gaat om een melkveehouderij met zestig runderen en veertig slachtkalveren.

Donderdag 22 maart 2001 - Sprang-Capelle, ME-ers sluiten de Van der Duijnstraat af, in verband met een geconstateerd geval van MKZ.

Vrijdag 23 maart - Oene, wegens het risico op besmettingsgevaar van het MKZ-virus zijn de controles rondom het besmette gebied in Oene verscherpt. In een straal van 3 kilometer rondom de besmette boerderij heeft de politie de weg afgezet.

Zaterdag 24 maart - Oudewater, een chauffeur ontsmet zijn melkwagen voordat hij het erf van melkveehouder Wim Boere in Oudewaterop rijdt. Zaterdag vanaf 12.00 uur mocht de melk weer worden opgehaald bij de boeren, die door het vervoersverbod vanwege de MKZ-crisis hun melk niet meer kwijt konden.

Maandag 26 maart 2001 - Nijbroek, een boer in de buurt van Nijbroek (aan de rand van het afgesloten besmette gebied) leidt twee in beschermende kledij gestoken dierenartsen over het erf naar zijn stallen. De artsen nemen bloed af om de aanwezigheid van het MKZ-virus vast te kunnen stellen. In de vuilniszak zitten tientallen injectiespuiten. De RVV is begonnen met noodentingen.

Maandag 26 maart 2001 - Oldebroek, de actiegroep Veehouders van de Eeksterweg in Oosterwolde protesteren tegen het MKZ-beleid van minister Brinkhorst van Landbouw. Ze hielden de Zuiderzeestraatweg in het Noord-Veluwse Oldebroek een kwartier lang bezet.

Dinsdag 27 maart 2001 - Sprang-Capelle, leerlingen van basisscholen in Sprang-Capelle zijn massaal de straat opgegaan om te protesteren tegen het ruimen van dieren. De basisscholen zijn gesloten wegen een MKZ-verdenking bij een kalverhandelaar in het centrum van het dorp.

Woensdag 28 maart 2001 - Tongeren, een veehouder van een rundveebedrijf in Tongeren is in gesprek met mensen van de RVV (Rijksdienst voor de Keuring van Vee en Vlees). De veestapel van de veehouder wordt geruimd. In Tongeren en Terwolde zijn twee nieuwe gevallen van mond- en klauwzeer vastgesteld. De bedrijven zijn nummer zes en zeven op de lijst van besmette bedrijven.

Woensdag 28 maart 2001 - Sprang-Capelle, schapenhouder Herman Lankhaar brengt zijn schapen voor de laatste maal naar hun tent die dienst doet als stal. Even later worden de dieren afgemaakt. De preventieve ruiming van boerderijen rond een MKZ-verdacht bedrijf in Sprang-Capelle werd dinsdag geschorst op gezag van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB). Twee broers hadden een zaak aangespannen tegen de Staat. Later op de avond hief het College de schorsing op.

Vrijdag 30 maart 2001 - Bergum, leden van de Dierenbescherming hebben spandoeken neergelegd bij het destructiebedrijf Rendac in Bergum om te demonstreren tegen de vernietiging van gezonde dieren die mogelijk met het MKZ-virus zijn besmet.

Dinsdag 3 april 2001 - Epe, bij de afslag Epe aan de A50 wordt het verkeer in verband met de MKZ-crisis gecontroleerd.

Donderdag 5 april 2001 - Tongeren, de zeldzame Schoonebeker-schapen worden in een tent in Tongeren gevaccineerd om te voorkomen dat het MKZ-virus - als ze dat hebben - zich verspreidt. De zeldzame schapen krijgen na de vaccinatie een ringetje in het oor en blauw merkje op de kop. Ze worden binnen twee maanden geruimd. De eigenaren en zes natuurorganisaties hadden eerder een kort geding aangespannen om de ruiming van de dieren te voorkomen.

Maandag 9 april 2001 - Kootwijkerbroek, een omgekapte boom markeert de toegangsweg tot Kootwijkerbroek. Onder begeleiding van de politie wordt verder gegaan met het ruimen van vee in het met mond- en klauwzeer besmette gebied.

Maandag 9 april 2001 - Kootwijkerbroek, ME-ers drijven boze jongeren, verschanst in trekkers, op richting Kootwijkerbroek. Boze jongeren en medestanders van de door MKZ-getroffen boeren verhinderen de RVV het vee in Kootwijkerbroek te ruimen.

Zaterdag 14 april 2001 - Beemte, boer Huisink uit het Gelderse Beemte plaatst kruizen op zijn land. De boer plaatste de vijfentwintig kruizen om zo de koeien te herdenken die geënt zijn en binnenkort worden afgemaakt. Bij Huisink worden binnenkort, in verband met mond- en klauwzeer, honderd gezonde runderen preventief geruimd.

Zaterdag 14 april 2001 - Baarn, Tineke Verburg presenteert de tv-actie 'Geef de MKZ boeren toekomst'. De stichting 'Geef de MKZ boeren toekomst' organiseert de landelijke actie in samenwerking met de Tros om de door mond- en klauwzeer getroffen boeren moreel en financieel te ondersteunen.

Dinsdag 17 april 2001 - Den Haag, dierenartsen protesteren voor de Tweede Kamer op het Plein in Den Haag tegen het Europese non-vaccinatiebeleid. In een petitie vragen de artsen aandacht voor de bestrijdingsstrategie van MKZ.

Woensdag 18 april 2001 - Garderen, Commissaris van de Koningin in Gelderland Kamminga neemt een doos vol handtekeningen in ontvangst namens Eurocommissaris Byrne. De handtekingen werden aangeboden door boerinnen die naar de MKZ-crisiscentrum waren gekomen in de Generaal Kootkazerne in Garderen.

Zaterdag 21 april 2001 - Drachten, landbouwminister Brinkhorst voert overleg met Piet en Martha Meindersma uit het Friese Ee. Op het het agrarisch bedrijf van Meindersma werd als eerste in Friesland MKZ vastgesteld.

Donderdag 26 april 2001 - Stroe, Koningin Beatrix luistert naar de uiteenzetting van MKZ-crisismanager en hoofd van het MKZ-crisiscentrum in Stroe, C. Oomen.

Donderdag 26 april 2001 - Epe, de boeren wiens bedrijven door het MKZ-virus zijn getroffen praten in het stadhuis van Epe met koningin Beatrix. De vorstin bracht donderdag een bezoek aan het door mond- en klauwzeer geteisterde gebied.

Donderdag 26 april 2001 - Epe, emoties bij demonstrerende boeren tijdens het bezoek van Koningin Beatrix en minister Brinkhorst aan het gemeentehuis van Epe waar zij gesprekken hadden gevoerd met betrokkenen van de MKZ-crisis.

Maandag 25 juni 2001 - Nijbroek, Nederland is vrij van mond- en klauwzeer. Het toezicht in het laatste MKZ-gebied rond Oene is opgeheven. Dat betekent dat de eerste koeien, schapen en varkens het gebied weer in mogen. De familie van het Einde uit Nijbroek laadt hun nieuwe kalfjes uit.

Maandag 25 juni 2001 - Heerde, Nederland is vrij van mond- en klauwzeer. Het toezicht in het laatste MKZ-gebied rond Oene is opgeheven. Herder Lammert Niesing verwelkomt zijn nieuwe schapen.

Zaterdag 7 juli 2001 - Heerde, ongeveer 150 mensen lopen mee in een stille tocht in Heerde om de geruimde dieren tijdens de MKZ-crisis te herdenken. De tocht eindigt bij de schaapskooi op de hei waar zo'n 250 mensen een emotionele bijeenkomst bijwoonden.

Foto

Ger Timmer

Of registreer je om te kunnen reageren.