Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Garantieprijs FrieslandCampina verrast leden onaangenaam

FrieslandCampina slaagt er met zijn garantieprijs telkens weer in om de leden te verrassen. Dit blijkt ook weer uit de reacties op de garantieprijs voor de maand maart, die het zuivelconcern maandag bekendmaakte.

Terwijl de leden hadden verwacht dat de melkprijs voor maart – na een paar maanden zonder prijsverhogingen, maar in een opgaande markt, een mooie plus zou maken – werd slechts een minimale verhoging bekend gemaakt. Omdat per maart ook de zomerheffing weer van kracht wordt, resulteert dat per saldo in een verlaging van de uitbetaling op maandbasis. Teleurstelling alom.

In de bekendmaking van FrieslandCampina wordt als verklaring voor de matige verhoging aangegeven dat de Duitse en Deense zuivel in de voorbije maanden minder goed hebben gepresteerd dan FrieslandCampina had verwacht. En de Duitse en Deense zuivel wegen zwaar in het prijsmandje dat Friesland hanteert voor de berekening van de garantieprijs.

Toch lijkt dit op het eerste gezicht een rare verklaring. FrieslandCampina kijkt bij de vaststelling van de garantieprijs immers vooral vooruit? Dat is ook zo, maar daarbij wordt achteraf wel altijd getoetst of de projecties klopten. De Duitse en Deense uitbetaalprijzen toonden bij die toetsing aan dat de Nederlandse zuivelgigant in januari te optimistisch was geweest. Dat is nu gecorrigeerd in de garantieprijs voor maart.

Op zich is dat een duidelijk mechanisme. Ook vorig jaar is de garantieprijs een keer of vijf gecorrigeerd. Maar leden maken de uitkomst van zo’n correctie niet altijd mee. Zij hadden op grond van de goede zuivelmarkt een hogere melkprijs verwacht. Om het nog erger te maken zien ze de opgaande markt bevestigd in de fors hogere vetprijs die FrieslandCampina heeft vastgesteld voor maart. Die steeg met bijna 30 cent van € 4,00 naar € 4,29 per kilo.

Juist die vetprijs is bij FrieslandCampina de graadmeter voor de markt. De eiwitprijs werkt als correctiemechanisme. Zo is die ook gebruikt. Die daalde van € 6,09 naar € 5,82 per kilo. Een dubbelzinniger signaal had FrieslandCampina volgens sommige boeren nauwelijks kunnen afgeven.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Zijn jullie als eigenaar nu ook zo trots op FrieslandCampina? ook al krijg je niets van de huidige winst? Of eh...... misschien verdelen ze opbrengst van dat fabrieksterrein in Oud Gastel wel onder de armen. Zie je ook nooit iets van terug. t'is allemaal veel geblaat en weinig wol.

Of registreer je om te kunnen reageren.