Rundveehouderij

Achtergrond

Fonterra-leden kunnen rekenen op record-melkprijs

Het gaat goed met zuivelgigant Fonterra. De onderneming weet net als veel andere zuivelondernemingen te profiteren van de hoge zuivelprijzen op de wereldmarkt.

Het gaat goed met zuivelgigant Fonterra. De onderneming weet net als veel andere zuivelondernemingen te profiteren van de hoge zuivelprijzen op de wereldmarkt. Leden-melkveehouders kunnen volgens de onderneming rekenen op een van de hoogste melkprijzen in de geschiedenis van de Nieuw-Zeelandse zuivelonderneming. Tegelijk waarschuwt Fonterra voor een mogelijke prijsval.

De verwachte gemiddelde totale melkprijs (voor inhoudingen) ligt tussen de 7,90 en 8,00 Nieuw-Zeelandse dollar per kilo milksolids (gecombineerd vet en eiwit). Het gaat om een verwachte melkprijs van 7,50 Nieuw-Zeelandse Dollar per kilo milksolids en een winstuitkering tussen de 40 en 50 cent per aandeel.

Fonterra heeft het voornemen 25 tot 30 cent van deze winstuitkering uit te betalen. Een melkveehouder die zijn productie volledig gedekt heeft met aandelen kan rekenen op een melkprijs tussen de 7,75 en 7,80 Nieuw-Zeelandse dollar.

Belangrijkste reden voor de hoge prijzen is volgens Fonterra een verschuiving in vraag en aanbod op de wereldmarkt. In China en andere Aziatische landen blijft de vraag toenemen terwijl weersomstandigheden de wereldwijde productie beperken. Ook de eigen Fonterra-leden hadden het afgelopen half jaar last van nadelige weersomstandigheden. De melkproductie in Nieuw-Zeeland komt naar verwachting uit op een zelfde niveau als vorig seizoen.

Fonterra waarschuwt voor de keerzijde van de relatief hoge prijzen in de afgelopen periode. Er moet volgens coöperatie-voorzitter Henry van der Heyden rekening worden gehouden met mogelijke vraaguitval door de hoge prijzen, en een toenemende productie. Melkveehouders moeten voorbereid zijn op een mogelijk snelle prijsval.

De belangrijkste Fonterra-afdeling bulkproducten en ingrediënten wist haar omzet met 24 procent te verhogen naar 3,3 miljard euro. Ondanks de flink omzetstijging staan de marges onder druk vanwege de hoge melkprijzen. De zuivelonderneming wil zich daarom richten op de productie van poeders met meer toegevoegde waarden. Om snel te kunnen anticiperen op wisselende marktomstandigheden sluit Fonterra minder langetermijncontracten af voor levering van grote volumes.

In Nieuw-Zeeland en Australië wist Fonterra haar omzet met 18 procent te verhogen naar 929,5 miljoen euro. Opvallende maatregel dit jaar was om de melkprijs in Nieuw-Zeelandse supermarkten te bevriezen, in reactie op groeiende onrust over de als maar stijgende melkprijs voor consumenten.

Azië, Afrika en het Midden-Oosten waren goed voor een 13 procent hogere omzet van 435 miljoen euro. De vooruitzichten zijn volgens Fonterra goed. De focus blijft gericht op het produceren van producten met meerwaarde. Stijgende inkomens en opkomende economieën zorgen voor goede uitgangspunten.

In Latijns Amerika wist Fonterra haar omzet met 14 procent te verhogen naar ruim 210 miljoen euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.