Rundveehouderij

Achtergrond

Duurmelken doet flink beroep op geit

De geitenhouderij probeert de Q-koorts problemen van vorig jaar achter zich te laten. De meeste beperkingen zijn inmiddels opgeheven.

Er wordt weer gefokt, ook met een deel van de geiten die vorig jaar niet gedekt mochten worden.
Daarbij liep een deel van de geitenhouders tegen voor hen onverwachte problemen aan. Geiten waarmee duurgemolken werd, zakten eenmaal gedekt vrij snel en hard terug in de productie.

Geitenhouder Ad Bink, die niet door de Q-koorts is getroffen, maar wel duurmelkt, kent de situatie.

“Mijn ervaring is dat als je geiten na een flinke periode duurmelken bij de bok doet, dat ze dan inderdaad vrij snel in productie kunnen dalen. Niet al in de eerste twee maanden, maar wel na een maand of drie. Bij een draagtijd van vijf maanden is dat toch vrij snel. Dat is volgens mij het gevolg van een verandering van de hormoonhuishouding bij de geit.”

Zijn er nog meer factoren in het spel?
“Andere factoren die naar mijn idee ook meespelen, zijn dat het duurmelken toch een aanslag doet op de conditie van de geit, waarbij de leeftijd van de geit ook nog gaat meespelen. Nog een factor van belang is het weer. Afgelopen winter was het vrij koud en ik denk dat die lage buitentemperaturen bij het duurmelken een extra negatief effect hebben gehad op de productie.”

Dat lijkt vorig jaar niet allemaal voorzien qua effecten.
”Duurmelken is voor veel ondernemers in de melkgeitenhouderij noodgedwongen ook iets nieuws geweest.”

Onderzoekers zeggen ook dat duurmelken op zich geen extra aanslag op het gestel van de geit doet. Deskundigen van Wageningen UR verbazen zich er dan ook over dat geiten vrij snel na de bevruchting zo stevig kunnen terugvallen in de productie. Volgens hen doet het duurmelken ook geen extra aanslag op de fysieke gesteldheid van de geit.
”Dat is niet zoals ik het beleef op mijn bedrijf. Duurmelken doet zeker een beroep op de conditie van de geit. Ook als je veel aandacht besteed aan een optimale voeding. Vooral bij bij al wat oudere geiten merk je dat zij na het dekken eerder terugzakken in de productie. Je merkt dan dat de jaren gaan meetellen en ze meer moeite hebben om de productie op peil te houden.”

Of registreer je om te kunnen reageren.