Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

De laatste boer van Rotterdam

Melkveehouder Arie Steenwijk houdt tweehonderd melkkoeien aan de noordkant van Rotterdam. Vanwege de aanleg van natuurgebied Vlinderstrik, moet hij zijn bedrijf verplaatsen. De vergoeding die de gemeente biedt is in zijn ogen niet voldoende.Wanneer kreeg u te horen dat uw bedrijf verplaatst moest worden?
“In 1998 kwam een bedrijfsverplaatsing al ter sprake toen duidelijk werd dat ook de Hoge Snelheidslijn over mijn land zou gaan lopen. Ik heb toen al aangegeven dat ik voor een eventuele bedrijfsverplaatsing open stond. In 2005 heeft toenmalig LTO-voorman Jan Heijkoop mij in contact gebracht met Rotterdam om over inpassing in het aan te leggen natuurgebied te praten, maar dat is uiteindelijk niet gelukt. LTO heeft zich verder niet meer met de zaak willen bemoeien. Ook niet na aandringen, terwijl ze wel volop bij Rhoon (ook onderdeel van natuurcompensatie Tweede Maasvlakte) met vijftien boeren aan het bemiddelen zijn. Ik ben diep teleurgesteld in LTO.”

Wat waren de belemmeringen om uw bedrijf op de huidige locatie voort te zetten?
“Mijn koeien worden gemolken met behulp van twee melkrobots. Als ik op de huidige locatie zou willen blijven, moet ik van de gemeente overschakelen naar een biologische bedrijfsvoering. Mijn huiskavel is niet groot genoeg om mijn koeien regelmatig te weiden. De gemeente wil niet meewerken aan een grotere huiskavel. Daarbij past een biologische bedrijfsvoering niet bij mijn visie op de melkveehouderij.”

Wat zijn op dit moment de mogelijkheden om uw bedrijf te verplaatsen?
De gemeente heeft ons 2 miljoen euro geboden voor onze 18 hectare landbouwgrond inclusief ons melkveebedrijf. Dat is te weinig om ons bedrijf te verplaatsen naar bijvoorbeeld Zoeterwoude of de Hoeksche Waard.

De gemeente dreigt nu de bestemming van uw grond om te zetten van agrarisch naar natuur. Wat betekent dit voor uw bedrijf?
”Met een agrarische bestemming krijg je 7 à 8,5 euro per vierkante meter grond, met natuurbestemming krijg je nog maar 1 euro per vierkante meter. Daardoor zou de genoemde 2 miljoen euro nog lager uitvallen. Een omzetting van de bestemming zou het einde van mijn melkveebedrijf betekenen.”

Wat is uw boodschap aan de gemeente Rotterdam?
Rotterdam zou zich diep moeten schamen, en juist blij moeten zijn dat er op hun grondgebied nog koeien grazen. Welke grote stad in de wereld kan dat tegenwoordig nog zeggen?  De onteigening van de grond bestemd voor de busbaan moet worden ingetrokken. Daarnaast moet een nieuw team de onderhandelingen hervatten om er vervolgens samen uit te komen.

Foto

Laatste reacties

 • Maxxum

  Leuk stuk boerderij!!!
  Problemen zijn nog steeds niet opgelost
  Ik heb mezelf op laten nemen in een crisiscentrum om mij zelf en mijn gezin hier niet nog meer mee te belasten en nog veel meer kapot te maken
  Ik loop hier alleen ook tegen een berlijnse muur van bureaucratie op vanwege overheid, politiek en vooral de bezuinigingen!!!
  Ik heb ook contact met Henk Korterink, google maar, neem contact op hij mag over mij spreken, zal het hem door geven.
  Als jullie hier op terug komen?
  Neem contact met mij op via:
  Laatsteboerengezinvanrotterdam@hotmail.nl

 • Leen Vreugdenhil

  Dit speelt zich af aan de noordkant van Rotterdam. Op <> is te lezen wat zich aan de westkant heeft afgespeeld. Uiteindelijk heeft dit geleid tot een onderzoek van de Rekenkamer Rotterdam (<>). Sinds de publicatie van het onderzoeksrapport is er echter nog niets gebeurd met de conclusies en aanbevelingen. Ook aan de zuidkant van Rotterdam vindt een uitputtingsslag plaats in het Buytenland van Rhoon. Ook daar wordt een strategie gevoerd om de agrarische ondernemers financieel en psychisch uit te putten. Er is dan ook geen sprake van een incident, maar een structureel probleem inzake de houding van overheidsfunctionarissen jegens agrarische ondernemers.

Of registreer je om te kunnen reageren.