Rundveehouderij

Achtergrond

De juiste keus bij diergeneesmiddelen

Door resistentieontwikkeling staat het antibioticagebruik in de belangstelling. Het Groningse Van Stad tot Wad dierenartsen ontwikkelde zelfs een cursus verantwoord medicijngebruik.

Door resistentieontwikkeling staat het antibioticagebruik in alle sectoren in de belangstelling. Ook in de rundveehouderij worden het gebruik en eventuele besparingsmogelijkheden in verschillende studiegroepen onder de loep genomen. Het Groningse Van Stad tot Wad dierenartsen ontwikkelde zelfs een cursus verantwoord medicijngebruik. Die is niet alleen door eigen klanten, maar ook door medewerkers van AB Noord en boeren van leveranciersvereniging Noorderlandmelk gevolgd. Enkele grote partijen willen de cursus nu landelijk gaan aanbieden.
Dierenartsen bespeuren bij veehouders duidelijk de wil om hiermee aan de slag te gaan. En met kleine verbeteringen zijn soms grote stappen maken. Zo realiseren boeren zich niet altijd dat niet elke antibioticum gelijk is. Excenel wordt bijvoorbeeld veel gebruikt omdat er geen wachttijd voor melk op zit. Maar dit is niet altijd de beste keuze.
Er zijn eerste, tweede en derde keus middelen. Het behandelen van dierziekten dient dit bij voorkeur met eerste en tweede keus middelen te gebeuren. Derde keus middelen worden namelijk ook in de humane geneeskunde gebruikt en zijn daar vaak het laatste redmiddel voor patiënten in de intensive care. Het voorkomen van resistentie kan hier letterlijk van levensbelang zijn. Derde keus middelen zijn bijvoorbeeld de fluorchinolonen (Baytril) en de Cefalosporinen (Excenel, Cobactan).
Iedere aandoening heeft zijn eigen voorkeursmiddelen, die in een bedrijfsbehandelsplan kunnen worden opgenomen. Een compleet overzicht van eerste, tweede en derde keus middelen per aandoening is hier te vinden.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.