Rundveehouderij

Achtergrond

Bouwende Borkus gaat uit van de koe

Melkveehouder Erik Borkus (46) bouwt in het Gelderse Kilder een nieuwe ligboxenstal voor 140 melkkoeien. Hoewel hij geen bedrijfsopvolger heeft, durft hij de investering zonder schroom aan.

”Het belangrijkst is voor mij om op een prettige manier geld te verdienen”, vertelt Borkus. ”Daarbij komt dat je na je vijftigste zo’n stap niet snel meer zet zonder opvolger.”

De nieuwe stal, die is gebouwd volgens criteria van de Maatlat Duurzame Veehouderij, is ruim opgezet en biedt plaats aan 140 melkkoeien. Opvallend is het grote strohok van 20 bij 12 meter, exclusief het rooster voor het voerhek. Hier komen de koeien die moeten afkalven.

In de nieuwe stal komen twee Lely A3-melkrobots. ”Ik ben niet bang voor melken met robots, omdat ik los kan laten”, zegt Borkus. Hij blijven beweiden.

Borkus heeft bij het ontwerpen van de stal geprobeerd zoveel mogelijk te denken vanuit koe. ”Goed voorbeeld is de hoogte van de waterbak”, legt de veehouder uit. ”De Gezondheidsdienst voor Dieren adviseert om waterbakken zo hoog te hangen dat koeien er niet in kunnen mesten. Ze komen dan zo hoog te hangen dat de koe niet vanuit een natuurlijke houding kan drinken.” De veehouder kiest er daarom voor de waterbakken wat lager te hangen en ze gewoon wat vaker schoon te maken.

Hij wil de stal vol zetten door eigen aanfok. Wachten tot het quotum in 2015 wordt afgeschaft, is hij niet van plan. ”Ik heb altijd gewoon quotum bijgekocht. Ondernemen is risico nemen. Altijd heb ik meer quotum gekocht dan ik vol kon melken. Daardoor kan ik vrij ondernemen. Het gedeelte dat ik niet volmelk, wordt verleast.”
Borkus ziet de bouw van zijn nieuwe stal als laatste grote beslissing in zijn bedrijfsvoering. ”Na dit jaar behoren dit soort beslissingen tot het verleden.”

Bedrijfsgegevens:
Vee:
115 Melkkoeien
Grond:
40 hectare eigendom, 40 hectare pacht
Quotum:
1,07 miljoen kilo (rollend jaargemiddelde 9000 kilo; 4,35 vet en 3,53 eiwit)

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.