Rundveehouderij

Achtergrond

Bostel weer iets goedkoper

Goede kwaliteiten hooi en stro zijn moeilijk te vinden. De vraag is goed, want veel veehouders hebben meer structuur nodig in het rantsoen. De prijzen van de meeste vochtige krachtvoeders zijn stabiel, de leverbaarheid in enkele gevallen een probleem.
Maisgluten bijvoorbeeld is moeilijk leverbaar in verband met beperkte productie en fabriekstoringen. De handel moet hierdoor levertijd van twee tot drie weken bedingen.
Aardappelvezels nog zijn nagenoeg uitverkocht. Erwtenvezels zijn bruikbaar als alternatief en passen in veel rantsoenen. Vooral veehouders die momenteel krap in hun ruwvoer zitten kunnen nu erwtenvezels bijvoeren om zo hun ruwvoervoorraad minder te hoeven aanspreken. Erwtenvezels komen wat prijs betreft op ongeveer 85% van de voederwaarde. Met een drogestofgehalte van 18 tot 19 % kosten ze € 39 per ton, de prijs bij 22 tot 23 % d.s. is € 47. De stapelbaarheid is doorgaans goed, al zijn er kwaliteitsverschillen.
Aardappelsnippers goede gevraagd bij een normaal aanbod.
Er is veel vraag naar tarwegistconcentraat, bij weinig aanbod. Ook voor dit product geldt een levertijd.
In het najaar is bierbostel erg prijzig geweest, aanleiding voor veehouders om geen bostel meer te voeren. De prijzen zijn inmiddels gedaald naar een niveau waarbij het weer interessant is bostel in het rantsoen op te nemen.

Prognose: prijzen stabiel

Of registreer je om te kunnen reageren.