Rundveehouderij

Achtergrond 3 reacties

‘Sulletjes en vlotte meiden’

iedere zichzelf respecterende ki moet eerlijk laten zien welke kwaliteit stieren ze in huis hebben. Niet met gefotoshopte foto’s, maar met filmpjes op hun website.

Wonderbaarlijk hoe snel een snee boven je oog geneest, de zwelling verdwijnt en alleen maar een blauw oog resteert. Oorzaak van dit alles was een welgemikte trap van een oude maar bijzonder vitale dochter van een eigen stier. Haar overlevingsdrang botste met deze boer die in de klauwbekapbox nog snel wat haar van haar uier zou verwijderen.

Jaren geleden hoorde ik voor het eerst dat koeien die natuurlijk verwekt zijn, vitaler zijn dan die door ki (of ET, of klonen, etc.) verwekt zijn. Toen geloofde ik er niets van. Inmiddels weet ik beter. Tijdens het melken komt het overgrote deel van de eigenstier-dochters steevast de eerste helft van het melken door de put. Op zich ook niet verwonderlijk. De winnende en dus bevruchtende zaadcel bij een inseminatie heeft net een competitie gewonnen van 1 op 10 à 20 miljoen. De winnende zaadcel bij natuurlijke dekking 1 op tig miljard.

Natuurlijke eigenschappen, daar hebben we het over. Door vele hedendaagse techneuten afgedaan als onzin. Maar iedereen die met koeien omgaat, kan beter weten wanneer hij zijn ogen gebruikt. Overlevingsdrang laat al direct na de geboorte verschillen zien. Een goed kalf staat binnen een kwartier en zuipt een emmer biest leeg. Een sulletje blijft liggen, en gaat eerder dood dan dat ie zelf de eerste biest uit de koe weet te krijgen. Niet te verklaren, wel zichtbaar en bruikbaar.

Er zijn wel meer wonderlijke eigenschappen te noemen. Het verstand van een koe, vaak al af te lezen aan de kop. Een goede koe begint met een welgevormde, attente kop. Vaak heb ik daarover discussies met anderen die het nut van de kop niet inzien. Mijn antwoord: haal de kop maar van de koe af, dan blijft een gemiddelde koe niet veel langer dan een minuut leven. Duidelijk van belang dus, net als het verstand in die kop. Robotboeren zullen dit eerder beamen dan melkstalboeren. Het zijn immers altijd dezelfde koeien die vooraan staan, (ongewenst) poortjes openen en keer op keer opnieuw komen.

Zo zijn er nog vele zaken die niet gemeten, geregis-treerd en genoemd worden. Denk eens aan kleur. Zwarte koeien zijn over het algemeen meer uitgebalanceerd dan de overwegend witte. Van Sunny Boy, Lord Lilly en PS Bert en ongetwijfeld nog andere zijn de donkere dochters gemiddeld stukken beter dan de lichte. Zelfs bij de hedendaagse ‘spikkel-kampioenen’ als Shotttle en O Man zijn deze verschillen te zien.

Nu de ki-stations hermetisch afgesloten zijn, ziet niemand nog de stieren die ze gebruiken. Velen lijken zich er ook niet om te bekommeren. Boeren die eigen stieren gebruiken, weten beter. Een stier met een verkeerd kruis of slechte benen is simpelweg al niet eens in staat langere tijd de veestapel drachtig te krijgen, en dan geven ze deze beroerde eigenschappen ook nog eens in hun kroost door.

Statiefoto’s van stieren gaan sinds het ‘fotoshoppen’ steeds minder zeggen. Lindberg zal ik nooit gaan gebruiken na het zien van zijn foto, genomen van achteraf tijdens het lopen. De Spaanse (smalle) Xacobeo viel eerder om die reden al af. Om maar te zwijgen van Ri-Val-Re 2338 Niagra, een veel benutte stiervader. De heupklem en de verreiker zijn op de foto waarschijnlijk ‘weg-gefotoshopt’, maar op z’n minst wordt duidelijk waarom deze stier al jong sneuvelde.

In dit opzicht is de nieuwste ontwikkeling van enkele vooruitstrevende ki’s toe te juichen. Zij plaatsen filmpjes van stieren op hun websites. Dat is een welkome en eerlijke aanvulling, je kunt dan goed het verschil zien tussen goed en slecht. Elke boer kan de stier weer beoordelen. Neem de immens populaire Man O Man. Velen zullen na het zien van zijn film niet meer raar opkijken van smalle dochters met verkeerde kruizen. Dit initiatief verdient navolging van andere ki’s. Op naar een tijdperk waarin van stieren die niet op film vertoond worden, bij voorbaat al geconcludeerd kan worden dat ze het bekijken (en gebruiken!) niet waard zijn!

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  genieter

  Leuk, die linkjes, een goede aanvulling op de papieren column.

 • no-profile-image

  Gerbrich Andringa

  Bij Cogent kun je nog steeds stieren komen kijken. Hierbij een paar voorbeelden:

  Onze krachtpatser Woodmarsh Metalic
  <>

  Veeteeltstudieclub Kampen zag Cogent Loader in levende lijve. Dit filmpje is toen gemaakt.
  <>

  Cogent Elvina - bijgenaamd De Tank - zagen ze ook
  <>

  Gezondheidsspecialist en O-Man zoon Cogent Azure
  <>

  Showboy Bilsrow Oscar
  <>

 • no-profile-image

  veehouder

  die héle KI is één grote marketingmachine met geleerde koppen die overbluffen de veehouders gewoon. zo ook die "studieavonden" met als hoofddoelstelling de oude zooi aan rietjes opruimen en de stieren met de hoogste winstmarge aan de man brengen.

  laat me niet lachen...

Of registreer je om te kunnen reageren.