Rundveehouderij

Achtergrond 373 x bekeken 1 reactie

Rundveesector kan leren van elektronisch I&R schaap

De Europese Commissie werkt aan een voorstel om de huidige plastic oormerken van runderen te vervangen voor een digitale versie. Deze aankondiging komt niet als een verrassing.

”Uiteindelijk moeten we toch die kant op”, zegt LTO vakgroepvoorzitter melkveehouderij Siem-jan Schenk in reactie op de aankondiging door de Commissie. ”Maar het is nu nog te vroeg om de situatie goed te kunnen overzien.”

Als het zover is moeten volgens de Schenk eerst de plussen en minnen tegen elkaar worden afgestreept. ”Waarschijnlijk lopen de kosten met het nieuwe systeem op, maar dat kan goed gemaakt worden door meer toepassingmogelijkheden”, aldus Schenk.

Het is volgens hem van belang dat de Commissie met één universeel systeem te komen, zodat op relatief eenvoudige wijze toepassingen aan de elektronische oormerken kunnen worden gekoppeld. Te denken valt bijvoorbeeld aan een koppeling aan het voersysteem. Daarnaast is volgens hem interessant of de oormerken verplicht of vrijwillig worden ingevoerd. Dat zal van grote invloed zijn op de werkbaarheid met het systeem. ”Voorlopig wachten we de ontwikkelingen af”, aldus Schenk.

Sinds 1 januari 2010 zijn de elektronische oormerken ingevoerd in de schapensector. Deze invoering is zacht gezegd niet soepel verlopen. Tot nu toe functioneert het systeem zeker nog niet voor de 100 procent, al is de laatste maanden flinke progressie geboekt. Duidelijk is dat hier lering uit moet worden getrokken.

Een geluk voor de rundveesector is dat de uitgangspositie ten opzichte van de schapensector enorm verschilt. De schapensector gaat met elektronische I&R van een relatief eenvoudig systeem naar een van de modernste I&R systeem toegepast in de dierlijke sector.

De rundveehouderij heeft de registratie ook nu al relatief goed op orde wat de overschakeling op digitale oormerken vereenvoudigd. Daarbij wordt er in de melkveesector over het algemeen met lagere aantallen dieren gewerkt dan in de schapensector. Interressant is wat de gevolgen van de invoering van elektronische oormerken voor runderen voor de kalversector zijn.

Het voorstel van de Europese Commissie voor digitale oormerken kan zo’n 90 miljoen runderen toevoegen aan het digitale controlesysteem. Het huidige tracerringssysteem heeft volgens het Directoraat-generaal voor Gezondheid en Consumentenbescherming zijn waarde al bewezen.
Met e-Reading komen er volgens de dienst nieuwe voordelen en mogelijkheden bij voor de sector. Het traceren op zich zou nog sneller en preciezer verlopen, wat een pluspunt betekent voor de diergeneeskunde en de voedselveiligheid. Daarnaast zouden bestaande procedures worden vereenvoudigd waardoor de administratieve lasten afnemen.

Voorlopig moet de rundveesector nog afwachten hoe de plannen van de Commissie er in detail uit gaan zien. Dat de introductie van elektronische oormerken niet lang meer op zich laat wachten moge duidelijk zijn.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Gaan die electronische oormerken ook levenslang mee, dus tenminste 12 a 14 jaar?
    De ouderwetse blikken, die tot begin jaren 90 toegepast werden, waren duurzaam. De gele flappen gaan zelden een leven mee. Hoe zit het met de nieuwe merken? Een dier-sociaal-vriendelijk melkveehouderijbedrijf zit niet te wachten om regelmatig oorflappen te vernieuwen.

Of registreer je om te kunnen reageren.