Rundveehouderij

Achtergrond

PMO maisrassen 2011

Het Platform Maisonderzoek (PMO) Nederland heeft afgelopen seizoen 20 maisrassen laten onderzoeken door PPO. Dat onderzoek is uitgevoerd in twee vroegheidsgroepen.

In de groep zeer vroege tot vroege rassen springen twee maisrassen eruit op drogestofopbrengst en VEM-opbrengst. Daarvan scoort Coleen het best met 109 voor drogestofopbrengst en 105 voor VEM-opbrengst. Het berekende zetmeelgehalte bij 35 procent droge stof kwam uit op 107. Het ras Farmstar kwam tot een drogestofopbrengst van 107 en een VEM-opbrengst van 106. Voor zetmeelgehalte scoorde het 102.
Bekijk de tabel van de vroege rassen »

Bij de tien middenvroege en middenlate rassen scoort NX17618 met 108 voor droge-stofopbrengst goed, de VEM-opbrengst is 101 en berekend zetmeelgehalte 93. Daarnaast scoort Geoxx goed met 107 voor drogestofopbrengst en 103 voor VEM-opbrengst. Het berekende zetmeelgehalte is met 92 aan de lage kant.
Bekijk de tabel van de middenvroege rassen »

Aanvulling op rassenlijst

Het rassenonderzoek van PMO Nederland is een aanvulling op de aanbevelende rassenlijst. Het verschil tussen de twee lijsten zit in het gebruik van vroegheidsgroepen. Hiermee worden de rassen op het voor het ras meest gunstige tijdstip gezaaid en geoogst. Daarnaast zijn de groepen getest in de teeltgebieden waar ze het best passen. Zeer vroeg en vroeg zijn in Midden- en Noord-Nederland getest, middenvroeg en middenlaat in Midden- en Zuid-Nederland.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.