Rundveehouderij

Achtergrond 165 x bekeken

Op zuivelmarkt steeds meer parallellen met jaar 2007

De melkpoeder en roomprijzen stijgen snel. Zuivelexperts denken dan al snel aan het jaar 2007 toen de prijzen door een plafond gingen. Daarna ontstond een crisis die anderhalf jaar duurde. Onder de zuiveldeskundigen neemt dan ook de vrees toe dat de markt binnenkort opnieuw inklapt.

De zuivelmarkt is weer ‘booming’. Poeder- en roomprijzen stijgen wekelijks met honderd euro en meer per ton. Parallellen met de situatie in 2007 dringen zich steeds meer op. Ook toen gingen de prijzen door het plafond. En volgde de keiharde val, met aansluitend een anderhalf jaar durende crisis. Er is nu echter bijna niemand meer die durft te stellen dat de prijzen de komende jaren wel op een hoog peil blijven.

Iedereen in zuivelhandel en de industrie is nu voorzichtig en bang dat de markt binnenkort opnieuw inklapt. De prijzen hebben nog niet de niveau’s bereikt van 2007, toen melkpoeder op de top van de markt werd verkocht voor bijna 5.000 euro per ton. Toch doet vol poeder met 3.300 euro nu ook bijna het dubbele van de prijs begin 2009. Bij de boter is het eenzelfde verhaal.

In 2007 was achteraf sprake van een luchtbel. De enorme prijsstijgingen waren niet gebaseerd op grootschalige tekorten. Speculatie speelde een grote rol. Bovendien kwam er de economische crisis tussen door. Of speculatie weer een rol speelt, is onduidelijk. Wel valt te horen dat de zuivelhandel eind 2010 speculeerde op lagere zuivelprijzen. Dat kwam niet uit, omdat de vraag aanhield. Daarop moest de handel zich opnieuw indekken en duur product leveren. Dat zou de stijgingen van nu verklaren, maar wel omdat de vraag langer aanhoudt.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.