Rundveehouderij

Achtergrond

Melkveehouders Australië boos op supermarkten

Melbourne – Melkveehouders in het zuiden van Australië (Victoria) zijn verontwaardigd over de prijsverlaging van zuivelproducten bij de supermarktketen Coles.

De belangenorganisatie Australian Dairy Farmers (ADF) roept aandeelhouders van het moederconcern van Coles, Westfarmers, op om in te grijpen.

Eind januari dit jaar besloot Coles om de melkprijs van een 2-liter pak eigen merk-melk te verlagen naar € 1,46 (2 Australische dollar).De ADF sprak zijn zorgen uit over deze prijsstrategie, en vroeg Coles om te bewijzen dat de prijsverlaging geen invloed zou hebben op de melkprijs van de leveranciers. Coles weigerde te reageren en kondigde vervolgens, tot ongenoegen van de ADF, begin februari aan dat ook de prijzen van boter en room werden verlaagd.

Volgens de melkverwerkers in Victoria hebben de supermarktprijzen maar een zeer beperkte invloed op de melkprijs die leveranciers ontvangen, zo meldt de Weekly Times Now. Slechts 9 procent van de in de deelstaat geproduceerde melk wordt gebruikt voor de verkoop van dagverse melk. Het overgrote deel van de melkproductie is bestemd voor de export. De melkprijs op de wereldmarkt heeft daardoor een veel grotere invloed op de Australische melkprijs dan de lokale verkoop.

De verwachting is dat de daling van de zuivelprijzen in de lokale supermarkten weinig tot geen invloed heeft op de melkprijs die Australische leveranciers ontvangen. Victoria kent de hoogste melkproductie van Australië.

Of registreer je om te kunnen reageren.