Rundveehouderij

Achtergrond

Goede vraag en krap aanbod bijproducten

Als er al veehouders zijn die met het oog op de melkproductie hun voeraankopen gaan beperken, dan is dat in de markt nog niet heel erg merkbaar. De prijzen voor de meeste ruwvoerders en natte bijproducten voor de melkveehouderij blijven aan de hoge kant.

Alleen bierbostel is sinds begin januari zo’n dertig cent per procent droge stof goedkoper geworden. Protiwanze, Grainpro en andere tarwegistproducten blijven ondertussen goed gevraagd en krap beschikbaar.

Aardappelvezels worden met ingang van de volgende week weer duurder. Producent Avebe besloot een euro per ton meer te vragen, waardoor de prijs straks op 34 euro per ton ligt. Het einde van de campagne is ondertussen wel in zicht. Erwtenvezels, die weliswaar eiwitrijker zijn, maar toch vaak als een soort alternatief worden gebruikt, kosten tussen de 47 en 48 euro per ton, bij 23 procent droge stof.

De verkopen van snijmais verlopen nog steeds rustig. De prijs lijkt zelfs nog eerder iets te dalen dan dat die stijgt. Sommige handelaren menen hogere verkopen te zien, maar het is ook nog niet echt de tijd van veevoertekorten. Daarvoor is het eigenlijk nog te vroeg in het jaar, al is ook duidelijk dat de meeste melkveehouders deze winter niet ruim in hun voorraden zitten.

Prognose: licht hogere prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.