Rundveehouderij

Achtergrond

'Geen gekibbel rond Friese Dairy Campus'

De Dairy Campus, het internationale kenniscentrum voor de zuivelsector, gaat van start in Leeuwarden. Voorzitter Jouke op de Hoek van Agrarische Jongeren Friesland (AJF) vindt dat wijs besluit. Hij hoopt dat de weerstand bij medewerkers snel verdwijnt.

Het officiële startsein voor de bouw van de Dairy Campus in Leeuwarden werd ook door de Agrarische Jongeren in Friesland met gejuich ontvangen. De Campus kan een belangrijke bijdragen leveren aan de verdere ontwikkeling van de melkveehouderij en het agrarisch onderwijs in Friesland, vinden de agrarische jongeren. Wel vinden ze het spijtig dat er intussen ruzie is ontstaan over de inrichting van de campus en de verhuizing van proefbedrijven. De AJF hoopt dat de partijen snel bij elkaar komen, dat handtekeningen worden gezet en dat de bouw van start kan gaan.
Voorzitter Jouke op de Hoek: ”Wij als agrarische jongeren vinden het geweldig als zo’n Dairy Campus naar Friesland zou komen. Dit zou het melkveeonderwijscentrum van de wereld kunnen worden. We hopen dat er nu niet op het laatste moment iets mis gaat door alle onrust.”

Onderzoekers in Lelystad maken zich zorgen en willen niet naar Leeuwarden en ook de Aeres-groep voor het agrarische praktijkonderwijs voelt zich niet serieus genomen. Mogen ze geen bezwaren hebben?
”Jawel. Het is jammer dat het PTC+ in Oenkerk is afgevallen. We hadden het graag ook bij de Dairy Campus gezien. Ook snappen we dat niet iedereen zit te wachten op een verhuizing, maar voor het opleidingsniveau in het agrarisch onderwijs is samenbundeling belangrijk. Daarbij kan de campus ook zorgen voor de noodzakelijke vernieuwing en verbetering. Het niveau van sommige opleidingen mag wel wat hoger. Een Dairy Campus kan ook daaraan een goede impuls geven. Stagiairs die van het agrarische onderwijs komen, werken te vaak nog met oude leermethodes. Dat moet anders.”

En dan helpt het dat ook deproefbedrijven met hun onderzoek erbij komen?
”Ja, het is belangrijk dat ook de Waiboerhoeve meekomt. Dat is ook zo besloten, maar de ondernemingsraad van het praktijkonderzoek in Lelystad heeft zich uitgesproken tegen de verhuizing van het onderzoek naar Leeuwarden. Daar zou de Nij Bosma Zathe worden vervangen door de Nij Waiboerhoeve met het bijbehorende onderzoek. Wat ons betreft moet dat doorgaan. Dat is belangrijk voor het slagen van de Dairy Campus.”

Of registreer je om te kunnen reageren.