Rundveehouderij

Achtergrond 11 reacties

Even touren

We konden onverwacht net voor het aflammerseizoen start een dagje weg. We bezochten eindelijk de nieuwe Farmers Market in Calgary.

Onze geiten zouden dinsdag 15 februari starten met lammeren. De zaterdag ervoor kwamen we spontaan op het idee om een stukje te gaan rijden, voordat het lammeren zou gaan beginnen. Normaal gesproken kunnen we op zaterdag niets doen, want onze oudste zoon heeft een baantje bij de bakker in de vrijdagnacht. Hij was dit keer echter al vroeg uit bed en kon toch niet meer slapen. Dus gingen we om half 12 op pad.
We besloten een eindje noordwaards te rijden. Onderweg kwamen we langs een trein die een week eerder onspoord was, oorzaak onbekend. We namen er even een kijkje bij en telden in totaal 16 wagons die van de rails af waren.
Daarna zijn we binnendoor naar High River gereden, en toen we daar waren besloten we toch om maar even door te gaan naar Calgary, wat we vooraf nou niet bepaald planden. In Calgary is sinds een paar maanden een nieuwe boerenmarkt, de Kingsland Farmersmarket. Omdat we die al langer wilden bezoeken, besloten we dit te doen ondanks dat we nog maar weinig tijd hadden. Deze Farmers market wordt drie of vier dagen per week gehouden. De Farmers markets worden steeds meer bekend om hun 100 mile diet, oftewel local buying.

Verwerking eigen geitenmelk

Op deze market staat een collega-geitenhouder, Noblemeadow farms uit Nobleford, een dorpje op zo’n 15 minuten van ons vandaan. Dit bedrijf is zo’n half jaar geleden begonnen een deel van de eigen melk te gaan verwerken. Ze doen het goed, ze breiden het assortiment uit, en de producten die we geproefd hebben zijn heerlijk. Ze verkopen onder meer melk, yoghurt, feta-kaas, en verschillende soorten smeerkaas. Ze hebben een stand met een ander bedrijf, ook afkomstig uit deze omgeving. Dat bedrijf verkoopt paprika, uien en andere groenten. Ze wisselen de standbemanning onderling uit.
Ook Sylvan Star Cheese stond met een stand op de Farmers market. Sylvan Cheese verkoopt ook ‘Gouda Cheese’. Gerard heeft er een keer met zijn neef schapenmelk naar toegebracht, het is een mooi bedrijf.

Als een Hollandse markt, maar dan binnen

Het was interessant om dit allemaal eens te zien. Het leek een beetje op de Holllandse markt, maar dan binnen. Vers fruit, verse groenten, vlees, kaas en melkproducten waren volop te koop. Ook stonden er stands met zelfgemaakte wijn, sieraden, enzovoort. Helaas hadden we niet zoveel tijd, dus na een goed uur was het hoog tijd om de rit van meer dan twee uur rijden naar huis te starten.
Onderweg belde een vriendin. Ze vertelde dat highway 2 afgesloten was na een storm. Er waren semi-trucks omgewaaid. Gelukkig bleek dat het stuk dat wij moesten rijden niet afgesloten was. Onderweg zagen we ook een paar semi’s en trailers in de sloot liggen. Er waren windstoten bij Fort Macleod gemeten met snelheden tot 187 km per uur. Van kennisen uit die omgeving hoorden we dat ze van de schuur naar het huis moesten kruipen omdat ze anders om zouden waaien.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Hoi Hennie. Mooi stuk ik zag in gedachten de Semi's in de sloot komt in Rusland ook voor zonder storm en sneeuw. Heb jij enig idee hoe deFarmers market is ontstaan? Is dit spontaan of georganiseerd via boeren of boeren en overheids instanties? Is het voor de boeren lonend om de afzet zo te organiseren?

 • no-profile-image

  Red Overall

  Dag Hennie, bedankt voor je inkijkje in je Canadese leven. @Han. Ik denk niet dat zo'n markt erg rendabel is, ook al ziet zo'n markt er mooi uit. Boeren brachten eeuwenlang hun producten naar zo'n soort weekmarkt, stalden ze uit en verkochten ze aan geinteresseerde voorbijgangers. Is uiteindelijk een heel passieve manier van verkopen. Tegenwoordig wil de drukbezette moderne stadsbewoner meer: gemak, niet te duur en betrouwbaar (in wisselende volgorde). Gemak betekent dat je naar de burger toe moet en er achter moet zien te komen waar hij precies behoefte aan heeft, bijvoorbeeld alle spullen voor 7 maaltijden wekelijks gebracht aan huis na zes uur: een markt biedt dat niet. Een actieve manier van verkopen dus. Betrouwbaar betekent dat de burger vertrouwen moet krijgen in jou als producent en daarmee in jouw producten: wederom, een markt biedt dat niet. En de spullen moeten niet te duur zijn: dat biedt een markt vaak wel, hoewel de markt op de foto er niet goedkoop uitziet. Een van de drie is te weinig, denk ik. Bij twee van de drie zit je op niveau supermarkt en bij drie van de drie ben je goed bezig. Als boer, maar ook als andersoortige producent, moet je de ambitie hebben, denk ik, om aan drie van de drie te voldoen.

 • no-profile-image

  Teresa Van den Hazel

  Voor: Rotterdamer. In Canada is de Farmers Market echt geen "passieve" verkoop. Vaak zijn het "organic" producten. De stadsbewoner die echt betrouwbaar, qualiteit, en verse producten wil hebben gaat juist naar de Farmers Market. Hij leert de verkoopers kennen, en hun producten. Hij gaat vaak ook een keer kijken op het bedrijf (met hun gezin) om te zien hoe het echt "groeit". De Farmers Market heeft meestal alles wat je nodig heb voor een maaltijd: vlees, groenten, fruit, en zelfs gebak en andere gemakken voor een maaltijd. De producent zoekt echt wel uit wat de burger behoefte aan heeft, want als hij dit niet doet, kan hij z'n spullen niet kwijt.
  En wat de prijs betreft, de meeste producenten raaken hun spullen wel kwijt, dus het is niet meer dan de mensen willen betaalen. Er zijn ook wel andere manieren om je spullen kwijt te krijgen, maar in, of bij de grote steden is de Farmers Market toch een groot qualiteits handel in Canada.

 • no-profile-image

  Hennie Klok

  Hallo Han,

  Er zijn meer Farmersmarket in Calgary. Deze market is opgezet door 6 verschillende eigenaren die het geld er in gestoken hebben en behoefte hadden aan een eigen market. Deze eigenaren zijn farmers /businessman. De overheid is steekt er geen geld in zover ik heb gegrepen.
  De prijzen worden hoger gehouden zodat het betaald. De mensen hebben die er komen hebben het geld er ook voor over.

  Groet, Hennie

 • no-profile-image

  Jack

  Voor Red Overall, wat in Nederland voor consumenten geldt, kun je niet overal in de wereld mee vergelijken!
  Het feit dat de farmers market hier wel goed loopt is dat de supermarkten een massa produkt aanvoeren en de boeren een specialiteits produkt.
  Ook de persoonlijke benadering op deze markt versterkt het produkt vertrouwen.
  Trouwens ga maar eens in Azie en Midden Oosten kijken daar barst het van de handelsgeest op straat.

 • no-profile-image

  bison rancher

  Hennie.Hoe kunnen jullie die verrekte chinook harden daar.Ik heb 5 jaar in/bij Picture butte gewoond.ik was werkzaam bij Vanzeggelaar(dairy) en Grisnich(feedlot)
  Ik kon die almost daily rot wind niet harden en ben daarvoor maar ver north gegaan.Lekker rustig hier.
  ik kan hier tenminst buiten zitten zonder alles hoeven vast te spijkeren

 • no-profile-image

  Hennie

  Hi Bison Rancher,

  Ja daar zeg je me wat, dat is iets waar je nooit aan wen. Sommige mensen hebben er geen hekel aan, mijn man Gerard is hier geboren en getogen en is er nog nooit aangewend. Zal ook niet meer veranderen denk ik. Wij zeggen altijd je kan beter min 30 hebben zonder wind, dan min 10 met wind. Ook vandaag hebben we weer een windwarning van 110 km per uur. Helaas, iets daar we mee moeten leven als je niet over verhuizen denk.

  groet,
  Hennie

 • no-profile-image

  Han

  Afgelopen zomer ben ik in Frankrijk op een boeren markt geweest. Fantastisch een complete happening. Veel lokale producten, eettentjes, muziek en een overvol dorpsplein. Op zo'n moment dek ik; "Wat zijn Nederlanders dooie dienders, waarom kunnen wij niet zo uit ons dak gaan en de boeren kooplui van hun producten afhelpen tegen en leuke prijs".

 • no-profile-image

  Steven Dunsbergen

  Hi Hennie!
  Ik lees over Noble Meadow farms and Sylvan Star, maar er staat ook een grote cooler van Vital Green Farms hoor!!;-)
  Farmersmarkets zijn idd voor veel producenten een goede manier om hun producten af te zetten. Het is een bepaald publiek dat op deze markten afkomt, en daar richt je je op. Wat dat betreft ben je dus juist heel klantgericht bezig.

 • no-profile-image

  Student

  Dit is een beetje te vergelijken met meerdere grote steden als Munchen en Londen, hier ben ik ook op dit soort markten geweest en dit is inderdaad een grote happening. Heb daar met wat boeren zelf staan praten maar die mensen hebben daar een mooie handel aan! Zoiets zou in Nederland ook moeten kunnen in de steden, heel mooi inititief!

 • no-profile-image

  Han

  Student kun jij via je opleiding de mogelijkheid voor deze vorm van afzet nader kunnen onderzoeken? Ik ben een groot voorstander van dit soort afzet eventueel samen met het CSA systeem.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.