Rundveehouderij

Achtergrond

CBL wil weidegang niet bij leveranciers afdwingen

De Stichting Dier & Recht wil dat Nederlandse supermarkten hun inkoopvoorwaarden zodanig aanpassen dat een groot deel van de verkochte zuivel afkomstig is van koeien die weidegang krijgen.

Als de supermarkten niet aan deze wens tegemoet komen ziet directeur Hans Baaij voldoende gronden om de supermarkten juridisch aan te pakken. Het Centraal Bureau voor de Levensmiddelenhandel (CBL) laat weten niet onder de indruk te zijn van de oproep van Stichting Dier & Recht. Marc Janssen van het CBL noemt het dreigen met een rechtszaak zelfs potsierlijk.

De strategie van Stichting Dier & Recht vertoont veel overeenkomsten met de wijze waarop de Stichting Varkens in Nood varkensvlees van gecastreerde biggen uit de winkelschappen probeerde te krijgen. Niet verwonderlijk gezien het feit dat Hans Baaij bij beide stichtingen directeur is. In de periode dat Varkens in Nood dreigde met rechtszaken tegen supermarkten die weigerden varkensvlees van niet gecastreerde biggen te verkopen was de varkenssector al bezig om stappen te zetten. Toch wist Varkens in Nood met zijn acties de druk op te voeren. Uiteindelijk kwam het niet op een rechtszaak aan omdat supermarkten zelf al tot actie overgingen. Een soortgelijk scenario kan zich nu voordoen in de melkveesector. Volgens Janssen heeft de actie van Varkens in Nood trouwens geen rol gespeeld bij het stoppen van de verkoop van varkensvlees van gecastreerde biggen. ”Het zat al in de planning om hiermee te stoppen.”

FrieslandCampina

De belangrijkste Nederlandse zuivelspeler FrieslandCampina heeft weidegang, los van de actie van Stichting Dier & Recht, hoog op de agenda gezet en wil het als standaard gaan invoeren voor haar leden. Ook de afgelopen jaren zijn er vanuit de sector zelf veel initiatieven genomen om weidegang te stimuleren, zonder al teveel resultaat. Volgens Stichting Dier & Recht zijn de inspanningen van de zuivelsector blijkbaar niet voldoende om weidegang in de toekomst te kunnen garanderen. Naast de sector zouden ook de supermarkten verantwoordelijk zijn voor weidegang van de Nederlandse koeien. Hiermee krijgt de discussie rond weidegang een nieuwe dimensie.

Niet alleen de opstelling van FrieslandCampina is de komende maanden bepalend of, en hoe er in Nederland wordt omgegaan met weidegang. Stichting Dier & Recht kan de druk bij supermarkten flink opvoeren en daarmee de maatschappelijke discussie in een stroomversnelling brengen.

Volgens Marc Janssen van het CBL gaat inmenging van supers in de bedrijfsvoering van veehouders veel te ver. ”Wij willen ook weidegang, maar gaan niet op de stoel van de melkveehouders zitten.” Janssen geeft aan dat weidegang zeker in het kader van dierwelzijn en imago een belangrijke rol speelt. ”Maar ik schat in dat wij weidegang niet als verplichting gaan opleggen.”

Rechtszaak

Baaij geeft aan dat hij de slagingskans van een eventuele rechtszaak tegen supermarkten groter inschat dan 50 procent. ”We hebben de mogelijkheden uitvoerig onderzocht en zijn er zeker van dat we actie kunnen nemen op basis van collectief of algemeen belang, zoals dat is geformuleerd in het Burgerlijk Wetboek.”

Janssen denkt niet dat het uiteindelijk op rechtszaken aan gaat komen. ”Op het laatste moment trekt de stichting zich waarschijnlijk terug”, aldus Janssen. En dat is volgens hem een kwalijke zaak aangezien juridische afdelingen van supermarkten wel kosten maken om zich voor te bereiden op een mogelijke zaak.

Baaij hoopt dat de supers de komende weken overstag gaan. ”We zijn met alle supers in overleg en hopen binnenkort een akkoord te bereiken. Als dat echter niet gebeurt, stappen we naar de rechter.” Het opstellen van een dagvaarding kost enige tijd. Daarom komt er niet al direct op 1 maart een kort geding of andere zaak. Vóór 1 april kan een eventuele dagvaarding echter wel de deur uit gaan, stelt Dier & Recht.

Een woordvoerster van supermarktketen Albert Heijn (AH) laat weten niet inhoudelijk op de zaak te willen ingaan. Wel wil ze bevestigen dat AH een brief van de Stichting Dier & Recht heeft ontvangen. ”We zullen hier rechtstreeks naar de Stichting Dier & Recht op reageren”, aldus de woordvoerder.

Of registreer je om te kunnen reageren.