Rundveehouderij

Achtergrond 5 reacties

Buffers aanleggen

De melkveehouderij gaat de varkenssector achterna. Ook in financieel management.

Een topjaar voor melkveehouders, dat was 2008. Er bleef een mooie som geld over. Helaas is deze lang niet overal ingezet om de bedrijfsstructuur te verbeteren of de financiële risico’s te verkleinen. Toen de markt in 2009 helemaal omsloeg, begon het grote klagen en schrapen naar geld. Want als er al buffers waren aangelegd, dan waren ze niet bijster groot en snel verdampt. 2010 was gelukkig weer redelijk voorspoedig; het saldo per kilo melk ligt zo’n 6 cent boven dat van 2009, tonen de eerste berekeningen. Daarmee is het gat van 2009 wel gedicht. 2011 lijkt een nog ‘gezonder’ jaar te worden qua saldo en rendement. De melkprijs ligt al boven die van vorig jaar en alles wijst op flink aantrekkende afzetmarkten.

Dat een groot aantal melkveehouders zijn billen brandde aan de hausse van 2008, is achteraf niet eens een slechte zaak. Toegegeven, het was even flink schrikken, maar er is er geeneen aan onderdoor gegaan. Als er al bedrijven bezweken zat er veel meer fout, want alleen van een eenmalig tekort van vijf tot tien cent per kilo melk zal geen enkel bedrijf omvallen.

Het ‘mooie’ is dat de melkveehouderij ineens wakker werd en op harde wijze leerde dat er forse financiële
risico’s zitten aan de vrije melkmarkt die eraan komt stormen. Ze leerden de les die alle varkens- en pluimveehouders kennen: leg in goede jaren buffers aan om slechte jaren op te kunnen vangen. Voor jonge boeren is dit klaarblijkelijk iets heel nieuws. De NAJK ziet naast het aanleggen van financiële buffers vooral de structuur en opzet van het melkveebedrijf als belangrijkste X-factor. Een heel ander geluid dan in 2008!

Hoe groot die buffers moeten zijn, verschilt van bedrijf tot bedrijf. Het is logischerwijs in hoge mate afhankelijk van het percentage vreemd vermogen dat in het bedrijf zit. Een bedrijf met 30 procent eigen vermogen moet gewoonweg grotere buffers aanhouden dan een dat niet gefinancierd is.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boerin

  robert, ik lees niet vaak dit soort artikelen dus weet ik ook niet wie of wat je bent maar boeren is u waarschijnlijk helemaal vreemd. als er in 2009, 10 cent per liter teweinig ontvangenis hoe kan dan het gat gedicht worden als er in 2010 nog steeds 4 cent per liter te weinig wordt gebeurt, volgens mij wordt het gat dan nog steeds groter,minder snel maar er is nog steeds te weinig melkgeld.

 • no-profile-image

  jan

  Als je met deze melkprijs nog onder je kostprijs zit kun je beter stoppen, dan red je het op lange termijn niet.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Dat denk ik ook ''Buffers aanleggen'' !!!... De hoge piek van eind 2007/beg. 2008 en het diepe dal van 2009 was naar mijn mening slechts een voorproefje voor de toekomst!!!... Meneer Robert Bodde heeft visie!!!... Het is ook de logica van de vrije-markt economie, daar kunnen wij niet omheen. Tenzij, tenzij het qoutum-systeem blijft, maar ja, wie gelooft daar nog in ???...

 • no-profile-image

  Han

  Piet. Robbert heeft gelijk leg wat opzij voor slechte tijden. Maar dan moeten we niet schrikken van de >blauwe envelope< een jaar later. In het verleden werd het overschot weg gezet in investeringen om de belasting voor te blijven via afschrijvingen. Er is door geen accountant ooit gewezen op geld wegzetten, het was altijd in de geest van; "Er is geld over, investeer dit blijf zorgen voor aftrekbare kosten. Kijk maar rond na een goed jaar rijden er weer prachtige nieuwe trekkers rond, nieuwe aftrek posten.

 • no-profile-image

  Monique Vos

  Melkprijzen zijn weer goed maar wat even vergeten word zijn de schrikbarend stijgende voerkosten. Ook de loonwerkers berekenen de steeds hoger wordende dieselprijzen aan de boeren door.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.