Rundveehouderij

Achtergrond 589 x bekeken

Biest is goede sportdrank voor atleten

Biest, de eerste melk na het afkalven van een koe, is een ideale sportdrank. Dat blijkt uit Brits onderzoek dat in maart wordt gepubliceerd in American Journal of Physiology. Dat meldt de weblog Shots van de Amerikaanse omroep NPR.

Onderzoeker Raymond Playford legt uit dat zware lichamelijk inspanning ervoor zorgt dat afvalstoffen in de bloedsomloop terecht kunnen komen. Dat gebeurt bij veel langeafstandslopers.

Playford en zijn collega's onderzochten hardlopers na 20 minuten inspanning. Normaal zou bij temperatuursstijging het percentage afvalstoffen in het bloed met 250 procent toenemen. Maar atleten die twee weken lang biest hadden gedronken, kenden maar 50 procent toename in afvalstoffen, hoewel hun temteratuur evenveel toenam.

De onderzoekers denken dat dit komt door de antistoffen en voedingsstoffen in de biest.

Christel Labee

Of registreer je om te kunnen reageren.