Rundveehouderij

Achtergrond

Aardbeienteler verrast door terugkerende vorst

Hooghalen – De Elsanta-planten van teler Henk Sturing krijgen ijsbeveiliging tegen vorst. De teler werd verrast door de vorst. ”Normaal zetten we de planten in maart op de stelling, maar we dachten dat het wel kon.”

Aardbeienteler verrast door terugkerende vorst

Hooghalen – De Elsanta-planten van teler Henk Sturing krijgen ijsbeveiliging tegen vorst. De teler werd verrast door de vorst. ”Normaal zetten we de planten in maart op de stelling, maar we dachten dat het wel kon.”
Sturing heeft naast een teeltbedrijf en boerderijwinkel ook een bedrijf dat reïntegratie verzorgt. ”We hadden genoeg mensen lopen, dus ik dacht dat het wel kon.”
De vorst levert vooral mooie plaatjes op. Schade aan het gewas is niet te verwachten. Als de planten bevriezen, kunnen de knoppen uitdrogen. Dinsdagochtend wees de thermometer -8 graden Celsius aan. ”De plant kan 2, 3 graden vorst wel hebben”, aldus Sturing.
Foto Jan Bouwman

Valburg – Een jong geitenlammetje kijkt nieuwsgierig over de rand van het hok bij melkgeitenhouder Erik Timmermans. De geitenhouder zit middenin de aflammerperiode. Ongeveer 150 geiten hebben afgelammerd, nog ongeveer even veel dieren moeten nog aflammeren. Met het aflammeren van een aantal nieuwe melkgeiten komt zijn totale melkgeitenstapel straks uit op ongeveer zevenhonderd stuks. De dieren worden later dit jaar gehuisvest in een nieuwe stal. Timmermans is volop bezig met de bouw daarvan. Timmermans hoopt met de uitbreiding van zijn geitenstapel te profiteren van een aantrekkende melkprijs. Vorig jaar was de geitenmelkprijs erg laag, ondanks de q-koorts. Die ziekte ging aan het bedrijf van  Timmermans voorbij. Eind vorig jaar trok de melkprijs daarbij weer iets aan, en net als andere geitenhouders hoopt Timmermans te profiteren van een betere markt.
Foto Vidiphoto

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.