Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Aanvraag blauwtongvrije status niet in belang kalversector

De Nederlandse overheid laat momenteel genomen bloedmonsters van runderen uit 2009 en 2010 onderzoeken op blauwtong. Tot nu toe zijn er nog geen besmette monsters gevonden.

Als geen besmette monsters gevonden worden kan de blauwtongvrije status voor Nederland worden aangevraagd. Hoewel een blauwtongvrije status de import van kalveren kan bemoeilijken, kan het tegelijk de export van fokvee aanzienlijk vereenvoudigen. Begin volgende maand worden de onderzoeksresultaten naar verwachting bekend gemaakt.

Het aanvragen van een blauwtongvrije status is niet in het belang van de Nederlandse kalverhouderij. Dat zegt Henny Swinkels, directeur corporate affairs van VanDrie Group. Diergezondheid staat volgens Swinkels voorop, maar daar hoort volgens hem een reële benadering bij. Het aanvragen van de blauwtongvrije status is de topman van VanDrie Group niet in redelijkheid en billijkheid naar de kalversector. Bij gezonde dieren hoort volgens hem ook een gezonde bedrijfstak.

Swinkels vindt dat de vee-exporteurs, die voor een blauwtongvrije status pleiten, vanuit een te smal beeld redeneren. Hij wil de discussie graag verbreden zonder vanuit één sector te redeneren. Dat neemt niet weg dat een blauwtongvrijestatus volgens Swinkels grote gevolgen zou hebben voor de kalversector. Het aanvragen van een blauwtongvrijestatus verstoort volgens hem de handel. Binnen de EU moet volgens Swinkels sprake zijn van een gelijk speelveld. Dat er in een dichtbevolkt land als Nederland waar mensen en dieren dicht bij elkaar leven extra investeringen plaats vinden om dierziektes preventief te bestrijden vindt hij logisch, maar hij ziet niets in aparte status voor verschillende dierziekten.

Jaarlijks importeert Nederland ruim 800.000 kalveren, waarvan ongeveer de helft uit Duitsland afkomstig is. Een blauwtongtest kost in Nederland ongeveer 35 euro per dier. De financiële gevolgen zouden voor de kalverhandel dan ook enorm zijn.

Exportorganisatie Veepro pleit voor het aanvragen van de blauwtongvrijestatus. Volgens directeur Reinoud van Gent hebben de vee-exporteurs al lang genoeg hinder ondervonden van exportbeperkingen door blauwtong. Van Gent schat de kosten voor het testen van geïmporteerde kalveren op ongeveer 7 euro per kalf. In Nederland kost een blauwtongtest ongeveer 35 euro per dier maar in Duitsland is het toegestaan om het bloed van meerdere dieren tegelijk te onderzoeken. Dat zorgt volgens Van Gent voor een aanzienlijke kostenverlaging.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Henny Swinkel is alleen maar een reden aan het zoeken om door te kunnen gaan met het knoeien, daarmee een excuus hebben om kalveren en daarmee veel ziektes naar Nederland te halen. Henny hier voor heb ik 1 advies: ga naar het buitenland om daar met je knoeiwerk verder te gaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.