Rundveehouderij

Achtergrond

Tijdlijn ontwikkelingen Schmallenberg-virus

Het Schmallenberg-virus komt half december 2011 groot in het nieuws. Toch komt het niet uit de lucht vallen.

De Nederlandse veehouderij is in de ban van een nieuw virus: het Schmallenberg-virus. Half december 2011 komt het groot in het nieuws als er ook gevallen in Nederland blijken te zijn. Toch komt het niet uit de lucht vallen. In de weken en zelfs maanden daarvoor zijn er al signalen.

Augustus/september: Bij dierenartsenpraktijken en GD komen meldingen van diarree en productiedalingen onder melkvee binnen.
3 september: de fokveedag in Laren (Gld.) wordt wegens veel diarreegevallen in de regio afgelast. Later volgen meer fokdagen die om deze reden afgelast worden.
26 september: De GD heeft meldingen van 80 bedrijven, 14 daarvan zijn bezocht en 23 hebben een enquete ingevuld. Uit onderzoek blijkt dat de problemen niet veroorzaakt worden door coccidiose, wormbesmettingen, cryptosporidiose, E. Coli K99, salmonella of clostridia. De GD gaat daarom voorlopig uit van een vorm van winterdiarree.
18 november: In Duitsland ontdekken onderzoekers van het Friedrich Loefller Institut in een laboratorium in Schmallenberg een nog onbekende variant van het Akabane-virus. Het virus krijgt de naam Schmallenberg-Akabane-virus.
Rond 21 november krijgt het Centraal Veterinair Instituut (CVI) in Lelystad de Duitse test ter beschikking en worden er bloedmonsters van in augustus/september besmette runderen onderzocht.
Rond 1 december: eerste meldingen van geboortes van misvormde lammeren.
8 december: het Schmallenberg-virus wordt voor het eerst bij Nederlandse runderen aangetoond
15 december: het virus wordt ook bij lammeren aangetoond.
16 december: het ministerie van LNV maakt de Nederlandse besmettingen met het virus bekend. In eerste instantie zijn 20 schapenbedrijven waarschijnlijk besmet.
19 december: 25 waarschijnlijk besmette bedrijven
20 december: Het ministerie van ELI stelt een meldplicht voor bedrijven in. 28 waarschijnlijk besmette bedrijven. Daarnaast melden 15 bedrijven dat zij verschijnselen bij hun dieren zien. Bij eerder ter onderzoek aangeboden misvormd geboren kalveren wordt het virus niet aangetoond.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.