Rundveehouderij

Achtergrond

Tien nieuwe maisrassen op rassenlijst

Er zijn 10 nieuwe maïsrassen opgenomen in de Aanbevelende Rassenlijst voor 2012. Anders dan in eerdere jaren zijn ook gegevens opgenomen van rassen die nog in onderzoek zijn.

Er zijn 10 nieuwe maïsrassen opgenomen in de Aanbevelende Rassenlijst voor 2012. Dit meldt de Commissie Samenstelling Aanbevelende Rassenlijst (CSAR), waarin het Productschap Akkerbouw, Plantum en LTO-Nederland samenwerken. Deze rassen zijn voor het eerst opgenomen in de N-rubriek (nieuw aanbevolen). De eigenschappen van de rassen staan vermeld in de bijlagen.

Rassen in onderzoek

Anders dan in de voorgaande jaren zijn in de bijlage, de tabellen 2, 3 en 4, nu ook gegevens te vinden over rassen die nog in onderzoek zijn. In tabel 2 en 4 gaat het daarbij om rassen in onderzoek, die gedurende 2 of 3 jaar zijn onderzocht, in tabel 3 om rassen in onderzoek, die gedurende 3 jaar zijn beproefd.
Verder zijn in het overzicht van raseigenschappen bij snijmaïs (tabel 1) voor het eerst gegevens over zomerlegering te vinden. Daarentegen worden bij de kwaliteit van snijmaïsrassen (tabel 3) geen gegevens meer vermeld over celwandverteerbaarheid.

Zeven gewaswerkgroepen

CSAR beslist over de samenstelling van de Aanbevelende Rassenlijst. Deskundigen van het bedrijfsleven bereiden de beslissingen inhoudelijk voor. Dit gebeurt in zeven gewaswerkgroepen. Met het bijbehorende onderzoek is jaarlijks in totaal circa 1 miljoen euro gemoeid. Dit bedrag wordt bijeengebracht door kweekbedrijven, telers en verwerkende industrie.

Lees meer over de nieuwe rassen in Boerderij nummer 11 van dinsdag 13 december 2011. Bekijk de volledige tabellen via onderstaande links.

Bekijk de tabel raseigenschappen snijmais »
Bekijk de tabel raseigenschappen snijmais rassen in onderzoek »
Bekijk de tabel kwaliteit van snijmaisrassen »
Bekijk de tabel raseigenschappen korrelmais en CCM »

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.