Rundveehouderij

Achtergrond

Stiekem toch Schmallenberg

In eerste instantie ontkenden Nederlandse instanties de aanwezigheid van het Schmallenberg-virus. Onderbuikgevoel geeft dan toch gelijk.

De kogel ging eind vorige week door de kerk: de diarreegevallen en melkproductiedalingen bij koeien die in augustus en september gemeld werden, zijn waarschijnlijk wél het gevolg van het Schmallenberg-virus. En dat terwijl de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) een maand geleden letterlijk zei: het is niet aannemelijk dat het om het zelfde virus gaat, omdat op de Duitse bedrijven waar dergelijke gevallen zich voordeden diarree niet het hoofdprobleem was zoals hier dat wel was. Een maand later moet de GD erkennen dat we hier in Nederland wel degelijk last hebben van het Schmallenberg-virus.

Ontkenning

Met nuchter boerenverstand had ik zelf al enige twijfels bij de ontkenning van GD. Sterker nog, geen link tussen de Duitse en Nederlandse gevallen zou me van mijn stoel hebben doen vallen van verbazing. Nu wil ik geen welles-nietesspelletje spelen over wie nu gelijk had, maar als de Duitse diergezondheidsorganisaties direct met interesse over de grens kijken en een mogelijke link leggen, hoe kan dan een instantie als GD eerst ontkennende bewegingen maken?

Afwachten

Hoe groot de gevolgen voor melkveehouders nu werkelijk zijn, is nog niet duidelijk. Koeien waren de diarree en productiedaling binnen een dag of tien wel weer te boven. Het is nu afwachten wat een besmetting bij een koe voor effect heeft op het ongeboren kalf. Het lijkt erop dat er kalveren ter wereld gaan komen met gewrichtsvervormingen en neurale afwijkingen. Niet levensvatbare dieren dus. Jammer van een verwacht mooi vaarsje of de opbrengst van een te verkopen stierkalf, maar de koe zal na afkalving aan haar lactatie beginnen.

Immuun

Het vervelendste is dat we voor komend voorjaar weinig kunnen doen. De mogelijk overbrengende knut laat zich niet helemaal door pour on-middelen verdrijven. Een vaccin is niet eerder dan volgende winter klaar. Deskundige doctor Martin Beer van het Duitse Friedrich Loeffler Instituut hoopt dat koeien na een besmetting immuun raken. Uit contact met Australische collega’s wist Beer te vertellen dat runderen daar nauwelijks symptomen laten zien omdat ze immuun zijn. Moeten we dat misschien gewoon afwachten en niet gaan enten? Want dan komt geheid de vraag: wie gaat dat betalen? Ik vraag me sterk af of de overheid dan weer met een geldpotje komt, zoals bij blauwtong.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.