Rundveehouderij

Achtergrond 4 reacties

Quotumlease dit seizoen een dieseltrein

De quotummarkt raakt verder in mineur. Leasemelk haalt momenteel een prijsniveau van maximaal €4,00 per kg vet. Het aanbod is toegenomen. De vraag naar leasemelk blijft vlot, maar in een dalende markt laat de huurder niet het achterste van de tong zien. Aangezien de melkproductie qua volume en vetpercentage nog niet op het peil van het voor dit melkjaar beschikbare quotum ligt, is er voor veel melkveehouders weinig druk op de ketel om hun productierecht uit te breiden. Ook koopmelk is daardoor in prijs gezakt, naar €15,50.
Bij de handel in quotum is er al enige tijd een groei van het aantal transacties voor de tijdelijke oplossing. Melkveehouders hebben dit seizoen een duidelijke voorkeur voor quotumlease. Normaal gesproken komt ook in koopmelk meer leven in de brouwerij als de jaarwisseling in zicht komt, maar in november bleef de verhandelde hoeveelheid flink onder die van november 2010 en november 2009. De piek in structureel aanschaffen van productierechten lag in het (vroege) voorjaar. Tot en met november is 10 % minder gekocht, maar: in grotere porties dan vorig seizoen.
Leasen heeft zich gestaag ontwikkeld; veel minder schoksgewijs dan in het vorige seizoen met zijn golfbewegingen in de zuivelmarkt. Tot dusver is dit seizoen 13 % meer quotum verleased, in 12 % meer transacties. De sterke hausse in de leasemarkt van beide vorige seizoenen lijkt niet waarschijnlijk.

Prognose: Prijsdruk.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Boertje

  Vraag me af hoe lang het nog duurt voor de hele quotum markt in elkaar klapt
  Denk dat de handel er als buffer tussen zit en probeerd de prijs in de benen te houden

 • no-profile-image

  cees


  Gaat gebeuren, animo is volledig weg, omdat er andere factoren veel belangrijker zijn/worden. Voer-Mest!!!!!

 • no-profile-image

  jan

  Ik denk dat je gelijk hebt Cees, ik wil daar nog aan toe voegen dat het dit jaar wat stroef gaat met de melkproduktie.

 • no-profile-image

  Gerjo Kompier

  De quotumprijzen zullen inzakken, maar nog niet ineen storten. Daarvoor zijn er in NL nog regio's met voldoende (ruw)voer en mestruimte. Een paar jaar terug leek het ook dat het quotum niet volgemolken zou worden. De leaseprijs daalde sterk, met als gevolg dat de productie volgas werd opgevoerd en velen weer superheffing konden betalen.....

Of registreer je om te kunnen reageren.