Rundveehouderij

Achtergrond

Onderzoek TGC en zuivel lastige, maar onvermijdelijke klus

De leveranciers van tarwegistconcentraat (TGC) hebben vorige week met kennelijke tegenzin een stappenplan afgesproken met de zuivelindustrie. Doel is te achterhalen of en waar het misgaat bij de vervoedering van TGC aan melkvee.

Dat kan nog een hele klus worden. Naar de voederwaarde van TGC is veel onderzoek gedaan. Naar het effect van TGC op eindproducten, zoals zuivel is nog vrijwel geen onderzoek gedaan, weten veevoerkenners.

Vloeibare TGC is er in zoveel soorten als er fabrieken zijn. De producten hebben aparte namen als Protiwanze, Sastapro, Bergapro en Ensus stillage. Wie het jargon eenmaal kent, weet echter snel zijn weg te vinden in het woud van TGC’s dat op de markt wordt gebracht. Protiwanze is een TGC afkomstig van de biobrandstoffabriek in het Belgische Wanze, Sastapro is TGC uit Sas van Gent, Bergapro komt uit Bergen op Zoom en Ensus Stillage komt uit de bio-ethanolfabriek in Yarm, Groot-Brittannië.

Toch is er een tweedeling aan te brengen in al deze soorten: er zijn TGC’s uit zetmeel en er zijn TGC’s uit het hele graan. Aan beide zitten voor- en nadelen. De TGC’s uit zetmeel zijn doorgaans stabieler qua nutriënten, maar hebben als nadeel dat ze vaak meer fosfor bevatten. De TGC’s uit het hele graan zijn vaakwisselender van samenstelling. Als veehouder weet je minder goed wat voor voederwaarde en afwijkende ingrediënten je in huis haalt. Afgezien echter van de herkomst zijnTGC’s die altijd dezelfde samenstelling hebben zeldzaam. Opeenvolgende vrachten uit dezelfde fabriek kunnen onderling erg afwijken. Meestal wordt TGC gevoerd vanuit een silo, soms is het gebruikt als kuilafdekker. Wat de effecten dan zijn, is ook nog nooit echt goed onderzocht.
Naast de vloeibare TGC’s zijn er de steekvaste producten, zoals Grainpro plus (opgemengd met een ander product) en tarwegistbrokken, zoals Abengoa in Europoort produceert.

Uit deze wirwar van producten en toepassingen moet nu worden onderzocht welke soort TGC - eventueel in welke dosering en combinatie met andere voeders - mogelijk verantwoordelijk is voor afwijkingen in zuivelproducten. Het klinkt als zoeken naar een speld in een hooiberg en kan een kostbaar en tijdrovend proces worden. Begrijpelijk dat de leveranciers van TGC niet zitten te wachten op een groot onderzoek. Het risico is dan wel dat altijd een vage verdenking om TGC heen blijft hangen en steeds meer zuivelfabrieken het zekere voor het onzekere nemen. Eigenlijk kunnen de TGC-leveranciers niet veel anders meer dan een groot onderzoek starten, op straffe van marktverlies.

Of registreer je om te kunnen reageren.