Rundveehouderij

Achtergrond 4 reacties

Moeite met plannen

Iedereen is druk, druk, druk. Maar of de tijd efficiënt ingezet wordt, is de vraag.

Veehouders staan erom bekend dat ze hard werken. Ze maken lange dagen in het seizoen en hebben zeven dagen in de week de zorg om hun dieren. Werkweken van 60, 70, 80 of meer uren. Wie biedt er meer, lijkt het soms wel.
Met zo’n werklast zou bedrijfsgroei onmogelijk moeten zijn. Want wie nu met 70 koeien de handen meer dan vol heeft, kan er toch geen 120 runnen? De praktijk bewijst het tegendeel. Bedrijven groeien in omvang en het aantal dieren per man stijgt hard. De technische cijfers blijven op peil of verbeteren zelfs elk jaar wat. Dat roept de vraag op waar die vele uren per week in het verleden aan besteed zijn.
De veehouders hebben zeker niet zitten lummelen. Maar het is de vraag of elk uur wel efficiënt ingezet is. Ja, de hoeveelheid basiswerk, zoals melken en voeren, vult iedereen zeker efficiënt in. Geen stap te veel, de inefficiency is er daar wel uit. Maar die andere uren van de dag, daar is veel mee mogelijk. Begin bijvoorbeeld eens om vertegenwoordigers alleen op afspraak te laten komen.
De basis voor efficiënt werken is plannen. Welke veehouder neemt de tijd een week- en maandplanning te maken? Weet u al welk klusje u overmorgen gaat doen? En als dat klusje eigenlijk niet alleen te doen is, wat dan? Doet u het toch maar in uw eentje of plant u dat bewust naar de zaterdag als de zoon er is of de losse hulp? Of naar de dag dat er een stagiair is? Van de grote bedrijven is veel te leren over planmatig werken. Zodra er personeel is, moet dat efficiënt ingezet worden, anders is de tent zo failliet. Overweeg daarom eens met een kleine groep boeren, bijvoorbeeld via de studieclub, zo’n grote ondernemer te bezoeken en hem te vragen hoe hij dat aanpakt. Ja, dat kost een dag en geheid dat die collega daar ook voor betaald wil worden. Laat dat eens €150 de man kosten, inclusief de reis en de warme hap ter afsluiting. Buiten het nuttige is het ook een leuk dagje koeien kijken en leren van anderen. En ja, ook dat dagje moet gepland worden.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Harry Wipstat

  Dat hele betoog van Bodde geldt nog meer voor journalisten dan voor boeren. Sommigen roepen en twitteren voortdurend over hun drukke werk en de lange dagen die ze maken. Als je dan ziet wat er uit hun pen vloeit, dan valt dat nog bitter tegen....

 • no-profile-image

  boer

  Koeiboeren die lange dagen maken met werken? Laat me niet lachen. Ik ken zat boeren met 50 koeien die geen fuck te doen hebben. 's winters een paar uurtjes melken, een uurtje voer aanschuiven en verder de hele dag bij de kachel. Zelfs zomers wordt er vaak de loonwerker bijgehaald. Klauwbekappen wordt uitbesteed, zelfs koeiescheren en de sloten die vroeger altijd met de hand schoongemaakt werden, wordt ook weer door de loonwerker gedaan! En druk dat we zijn! Nou, nou.

 • no-profile-image

  Boerin

  Helaas vergeet de auteur het verleden wel zeer snel.
  Het mobiel-en mailtijdperk hebben de laatste 10 jaar een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. Evenals de automatisering die een vlucht heeft genomen met het digitale tijdperk. De capaciteit van machines zijn verdubbeld.
  Heel veel info kun je nu buiten kantoor-uren goochelen en mailen. EN veel koeien blijven binnen ; dat scheelt reparatie en plaatsen/ruimen van hekwerken/draden. Dat is een enorme tijdswinst ! Dus zijn boeren nu in staat veel efficienter met tijd om te gaan dan 10 jaar geleden.

 • no-profile-image

  Sportvriend

  Daar hoef men zich niet druk om te maken. Je moet heel effiecient werken anders ben je zo boer af! Maar het grote probleem is dat velen uit de samenleving, het de boeren zo moeilijk maken, dat ze meer met onbenullige dingen veel tijd bezig zijn. Het is net als de holigan bij de wedstrijd Ajax/AZ! Gelukkig reageerde de Ministerpreciedent en van Justitie, goed. Je moet de voedselproducent en de sport beschermen tegen de holigans, anders hou je niets meer over!

Of registreer je om te kunnen reageren.