Rundveehouderij

Achtergrond

Matige uitstoot melkvee naar slachterij

Uit de details over de runderslachtingen van dit jaar tot en met november komt naar voren dat dit seizoen de uitstoot van koeien uit de melkveehouderij een vlakker verloop heeft gehad dan in de beide vorige jaren. In het voorjaar is de aanvoer bij de slachters groter geweest dan in 2010, om na de zomer pas te normaliseren. Dat geldt voor het totaal van alle slachtingen samen, maar voor uitgeselecteerd melkvee afzonderlijk nog in sterkere mate.
Het aanbod melkkoeien liep drastisch terug. Om de gezondheidsstatus van de melkveestapel te optimaliseren, hebben boeren al in de eerste helft van het jaar erg streng geselecteerd. De gemiddelde leeftijd van de dieren die ter slacht zijn aangeboden, was dan ook relatief laag. Het destijds resulterende gemiddelde slachtgewicht lag in de eerste helft van het jaar 5 kg lager dan in 2010.
De vaart ging er na de zomer uit. In oktober was er zelfs bijna 20 % kleinere aanvoer van melkvee naar de slachterij. Ook in november lag de uitstoot nog achter ten opzichte van 2010 (10 %).
De leeftijd van de aangeboden koeien neemt wel weer toe. Boeren zijn nog steeds erg zuinig op hun melkvee, maar de selectie normaliseert.

Prognose: prijshoudend

Of registreer je om te kunnen reageren.