Rundveehouderij

Achtergrond

Maisplanten tien tot vijftien procent groter

Het Vlaams Instituut voor Biotechnologie heeft bij de federale overheid een veldproefaanvraag ingediend voor een experiment met genetisch gewijzigde mais. Het gaat over planten die groter worden dan traditionele mais.

De maisplanten worden volgens de onderzoekers tien tot vijftien procent hoger, omdat ze het enzym GA20-oxidase in grotere hoeveelheden aanmaken. Dit enzym is betrokken bij de groeiregulatie van planten. De verhoogde productie zorgt ervoor dat de planten zich meer strekken tijdens de groei, en dus hoger worden. Planten met verschillende hoeveelheden van de betrokken groeistimulatoren komen van nature al voor in graangewassen. Ondanks de grotere maisplanten is uit een test in de kas echter gebleken dat er geen sprake was van een significante verhoging van de biomassa. Gekeken wordt nu of met de maisplanten een grotere plantdichtheid kan worden gerealiseerd waardoor een hogere opbrengst kan worden gerealiseerd.

De proef wordt uitgevoerd in het kader van onderzoek naar de bio-economie. De mais is een potentiële bron voor de productie van biomassa. Als blijkt dat de genetisch gewijzigde mais meer biomassa oplevert, biedt dit volgens een woordvoerder van VIB ook mogelijkheden voor voedermais. Het duurt echter nog een aantal jaar voordat er meer duidelijkheid komt.

Het instituut heeft voor de veldproef toestemming aangevraagd bij de federale overheid en verwacht rond maart uitsluitsel te krijgen. De vergunning wordt aangevraagd voor drie seizoenen, te starten in 2012. De veldproef zal worden uitgevoerd in het bij Gent gelegen Wetteren. Om verspreiding te voorkomen worden de mannelijke bloemen, de pluimen, van de genetisch gewijzigde maisplanten verwijderd. Dit heeft tot gevolg dat de planten geen stuifmeel kunnen verspreiden naar andere maisplanten. Ook de zaden kunnen zich volgens het VIB niet verspreiden.

Of registreer je om te kunnen reageren.