Rundveehouderij

Achtergrond

Australische wetenschap: eet meer zuivel

Of de Australische pendant van Wakker Dier er al weet van heeft is onbekend, en evenmin of de Reclame Code Commissie ter plaatse zich er al over heeft moeten buigen. De Health Economics and Social Policy Group (HESPG) van de universiteit van South Australië verkondigt luidkeels op haar website dat de consumptie van meer zuivel wel twee miljard Australische dollars per jaar aan gezondheidskosten kan besparen (ongeveer 1,5 miljard euro).

De onderzoekers presenteerden resultaten van hun onderzoek op een conferentie in Nieuw-Zeeland, die was gesponsord door de Australische zuivelindustrie. Volgens het onderzoek is er reden om maatregelen te nemen, die de consumptie van zuivel verhogen. De schatting is dat ongeveer 65 procent van de Australiërs nu minder zuivel consumeren dan de schijf van vijf aanbeveelt.

De aanbevolen consumptie bedraagt drie porties zuivel per dag: waarbij een portie bestaat uit een glas melk, twee plakken kaas of een bakje yoghurt. Volgens hoogleraar Leonie Segal heeft een verhoogde zuivelconsumptie een gunstig effect op het aantal hart- en vaatziekten, hartaanvallen, hoge bloeddruk, bontontkalking en type 2 diabetes.

Maar het belangrijkste gunstige effect is wel het op peil houden van een gezond lichaamsgewicht, aldus Segal.

Glenys Zucco, werkzaam bij Dairy Australia, benadrukt dat het onderzoek van de universiteit van South Australia van groot belang is. Dat de consumptie van zuivel voordelen heeft is volgens haar wel bekend, maar deze informatie laat zien dat het ook van groot economisch belang is, dat alle Australiërs genoeg zuivel eten. ”Het is zonde dat zoveel mensen de gezondheidsvoordelen van zuivel missen. Zuivel bevat een uniek pakket aan voedingsstoffen, zoals calcium, eiwitten, zink fosfaten en vitamine”, aldus de diëtist van Dairy Australië in het persbericht van de universiteit.Of registreer je om te kunnen reageren.