Rundveehouderij

Achtergrond

Arla mogelijk alternatieve partner voor coöperatie DOC

In januari gaat zuivelcoöperatie DOC opnieuw met de leden in gesprek over de toekomst van het bedrijf. Waar moet en wil de onderneming heen? Er wordt veel over gespeculeerd sinds de mislukte fusie tussen DOC en DMK. Een mogelijk alternatief hiervoor kan een samengaan met coöperatie Arla zijn.

De leden van DOC mogen zich vanaf begin volgende maand uitspreken over de vraag waar hun coöperatie heen moet. Moet de coöperatie zelfstandig verder en moet het dan, naast een tweede kaaslijn, ook investeren in extra poedercapaciteit? Of moet DOC Kaas blijven uitzien naar een partner? De breed gedeelde verwachting is dat de voorkeur uitgaat naar het laatste.

Het lijkt dan niet erg aannemelijk dat DOC in zee zal gaan met een partner als DeltaMilk. De voorkeur van DOC gaat uit naar een partner die sterk is en die de nodige verbreding in activiteiten kan geven. Dat heeft de leiding van DOC meermalen uitgesproken.

Van diverse zijden wordt dan opgemerkt dat het Zweeds/Deense Arla dan eigenlijk een hele goede samenwerkingspartner zou zijn voor DOC. Beide ondernemingen hebben een productpakket dat prima bij elkaar aansluit. DOC zit vooral in de harde kaas, Arla zit in (dag)verse zuivel, poeders en ingrediënten en in de zachte kazen.

Samenwerking kan voor beide partijen meerwaarde opleveren, zo wordt opgemerkt. DOC kan, net als bij DMK, gemakkelijk worden overvleugeld in een groter geheel als dat van Arla. Daarbij zijn de verhoudingen binnen Arla ook niet altijd koek en ei. Zo woedt in Zweden een stevige ruzie met leden ter plekke, die zich benadeeld voelen door het management.

De bedrijfscultuur mag een (stevig) nadeel zijn, Arla is verder een goed functionerend bedrijf, dat dicht op de markt zit, slagvaardig en ook innovatief is. In de voorbije jaren boekte het iets lagere marges dan FrieslandCampina, maar de resultaten waren niettemin goed.

Voor DOC-leden kan samenwerking met of opname in coöperatie Arla verder als voordeel hebben dat boeren die meer willen doen aan duurzaamheid, bij Arla meer aan hun trekken komen dan bij DOC.

Voor Arla biedt samenwerking of samengaan met DOC als extra voordeel dat het bedrijf haar aanwezigheid in Nederland verder kan versterken. Voor de melkaanvoer van de fabriek in Nijkerk zou het terug kunnen vallen op DOC in plaats van op FrieslandCampina. Nu staat de Arla-vestiging in Nijkerk er enigszins geïsoleerd bij. Een samenwerking met DOC kan de Zweeds/Noorse coöperatie een betere basis geven in Nederland en Duitsland.

Of registreer je om te kunnen reageren.