Rundveehouderij

Achtergrond 1355 x bekeken 3 reacties

Willigenburg pleit voor adempauze in besluitvorming DOC

De leden van DOC Kaas moeten de besluitvorming over een fusie met het Duitse DMK met een aantal maanden uitstellen. Dat vindt oud-directeur Bert Willigenburg.

Hij zegt het niet omdat hij tegen een samengaan van DOC Kaas met een ander bedrijf is. ”Als blijkt dat een fusie meer biedt dan een voortbestaan van ieder voor zich, dan moet je het doen”, zegt hij resoluut.

Dat is echter juist het punt waarop het wringt bij de nu voorgestelde fusie tussen DOC Kaas en DMK. Er ligt een fusievoorstel, maar de meerwaarde van een fusie is niet duidelijk aangetoond, laat staan met cijfers onderbouwd. Algemeen directeur Josef Schwaiger komt donderdag op de ledenvergadering van DOC wel met cijfers, maar daarna moeten de leden direct beslissen. Dat is te kort dag, vindt Willigenburg.

Zijn voorstel is om een onafhankelijk bureau in te schakelen en dat een diepgaand onderzoek te laten doen naar verleden, heden en verwachte toekomst van DMK en dit te laten vergelijken met DOC kaas. Dit onderzoek moet niet alleen gaan over cijfers, maar moet ook strategisch zijn. Wat brengt een fusie meer dan zelfstandig doorgaan? ”Misschien is zoiets ook wel gedaan, maar ik heb er nog niemand over gehoord.”

Willigenburgs suggestie is om dan ook meteen maar het aanbod van DeltaMilk mee te nemen in de vergelijking. Hij noemt het maandag gepresenteerde tegenvoorstel van DeltaMilk ”het bestuderen meer dan waard”. DeltaMilk is weliswaar een jong en nog relatief klein bedrijf, dat er hard aan moet trekken, maar Willigenburg is vol bewondering. ”Het is fantastisch wat ze daar doen in Bleskensgraaf.”

De oud-directeur heeft lang getwijfeld of hij zich openlijk zou uitspreken over de fusieplannen. Nog tot enkele uren voor het interview. ”Ik weet ook dat ik geen vrienden maak bij een aantal mensen bij DOC, maar het gaat mij om het belang van de leden.”

Willigenburg is de afgelopen dagen hevig bestookt met verontruste telefoontjes van leden, vanuit Nederland en ook vanuit Duitsland. ”Ze vinden dat ze te weinig informatie hebben voor een goed besluit en dat het te kort dag is. Vooral de Duitse leden zijn furieus. Velen zijn bij DOC gegaan omdat ze niet meer bij Nordmilch of Humana wilden – mede vanwege de lage melkprijs – en nu komen ze via een omweg mogelijk weer terug.”

Een aantal maanden uitstel in de besluitvorming is misschien vervelend voor sommige mensen, maar geen ramp voor het bedrijf, stelt hij. ”DMK blijft wel in de markt, want DOC Kaas is een mooie vis. Wat in Hoogeveen staat is uniek. Ik snap ook wel dat veel mensen erg geschrokken zijn van de lage prijzen in 2008 en dat het gevoel heerst van: ’Tom Poes, verzin een list’. Toch hoeft zoiets niet wanhopig en tegen elke prijs te gaan. De situatie in 2008/2009 was redelijk uniek. DOC Kaas is bovendien wel vooral kaas, maar niet uitsluitend. Ook zitten ze samen met het Britse Volac in de wei-veredeling. Daarbij is het eigen vermogen goed opgetrokken en hebben ze het geld voor de bouw van een eigen poederfabriek."

Alles bij elkaar voldoende reden om nog even te wachten en alle opties nog eens goed op een rij te zetten, vindt Willigenburg. Snelheid in besluitvorming vindt hij op zich overigens niet erg. ”Als je het gevoel hebt dat een voorstel bij de boeren goed is geland, dan moet je de stap nemen. Maar nu heerst er veel te veel twijfel en is bezinning op zijn plaats.”

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Wat beweegt de oud-directeur zijn opvolgers zo voor de voeten te lopen? Hij heeft zijn tijd gehad, toen gezorgd voor hele hoge investeringen en een eenzijdig productiepatroon van kaas. En dan nu nog eens commentaar leveren omdat de kaas geen goede melkprijs meer oplevert in de toekomst. Oud-directeuren moeten hun mond houden. Deze meneer Willigenburg weet zijn plaats niet meer. Jammer dat hij zich zo onmogelijk maakt. DE beste stuurlui staan, zo blijkt, aan wal.

 • no-profile-image

  Bert B

  Wat fijn dat van Willigenburg de leden van DOC nog steeds een warm hart toedraagt. Het is toch ook een vorm van onbehoorlijk bestuur om op zo'n korte termijn zo'n beslissing te vragen van de leden. En dat zonder een goede onderbouwing en zonder alternatieve mogelijkheden. Ik vind dit een zeer wijze raad aan de leden.

 • no-profile-image

  Wanneer het huidige management 50% van het inzicht van de de oude directeur zou hebben gehad hadden de leden veehouders zich nu niet op zo een korte termijn moeten uitspreken over een rampenplan wat getracht wordt met warrige verhalen erdoor te drukken.

  'n onafhankelijk bureau de zaak laten doorrekenen is een uitstekend voorstel en krijg je een eerlijk open inzicht.

Of registreer je om te kunnen reageren.