Rundveehouderij

Achtergrond

Weg uit dorp, maar niet weg bij burger

Van een veebedrijf in het dorp naar een groot melkveebedrijf tussen drie natuurgebieden in. De familie Bonestroo zette deze stap. Er waren wel hobbels te nemen, maar daar was op gerekend. Daarbij wil de familie het gesprek aan met de bezoekende burger.

Omgeven door drie natuurgebieden een melkveestal neerzetten met plek voor driehonderd koeien. Het lijkt onbegonnen werk. Toch kregen Wim en Wijmke Bonestroo uit Nunspeet het voor elkaar. Niet dat het vanzelf ging. De locatie van het bedrijf in Doornspijk werd in 2006 aangekocht en pas in 2010 kwam het definitieve groene licht. In die tijd is ook nog een procedure tot aan de Raad van State uitgevochten, maar uiteindelijk is alles goed gekomen.

Kozen jullie bewust voor een locatie ver buiten het dorp en ver van de burgers?
“Dat we hier zitten, heeft een lange voorgeschiedenis. En we zitten niet in het gemakkelijkste gebied. We wonen op 700 meter van Natura-2000 gebied het Veluwemeer. Ook grenzen we aan een deel van de Ecologische Hoofdstructuur en zitten we op 3,5 kilometer van het Veluwemassief. We zitten wel een eind uit het dorp, maar we willen juist aan de omgeving en aan burgers laten zien wat we hier doen. Komende zomer komt er een fietspad langs het Veluwemeer. Dan verwachten we juist extra aanloop. Prima! Met onze ijsmakerij willen we daar op inspringen.”

Die ijsmakerij is er al?
“Die staat nu nog op de oude laocatie in Nunspeet. We wilden de oude boerderij naast de nieuwe stal eerst nog opknappen voor de ijsmakerij, maar dat kregen we vanwege de economische tegenwind niet voor elkaar. Deze winter probeer ik de ijsmakerij echter nog wel te verhuizen naar hier. Dan is alles over.”

Vergunningtechnisch zijn er geen bezwaren meer?
”Nee. Toen we in 2006 deze locatie kochten, moesten we bij de gemeente Elburg wel even een hobbel nemen. Ze waren niet gewend aan zulke grote bedrijven en het bestemmingsplan moest worden aangepast. Toch hebben we geen last gehad van actiegroepen of zo. Alleen een buurman die bezwaar maakte. We hebben de beste adviseurs in de arm genomen om te zorgen dat we aan alle eisen voldoen. Dat heeft geholpen.”

Hoe lang waren jullie bezig met deze locatie?
”In 1996 is de eerste grond gekocht, maar we konden toen nog niet de hele locatie kopen.”

Daarna hebben jullie gewacht?
”Nee, voor 2006 hadden we eerst nog een ander bedrijf gekocht, maar toen deze plek uiteindelijk te koop kwam, konden we niet weigeren.”

Of registreer je om te kunnen reageren.