Rundveehouderij

Achtergrond 4 reacties

Van levertraan tot roomijs

De gemeente Tolga en haar inwoners stimuleren biologische en lokale producten, bijvoorbeeld via een markt met 15 kraampjes.

De gemeente waar wij wonen, profileert zich enorm als koploper in biologische landbouw. Tolga is een van de 52 zogenoemde økoløft-kommune, gemeentes waar de biologische landbouw gestimuleerd wordt. Dit is aan veel publieke instellingen in de gemeente te merken:
- het kinderdagverblijf gebruikt alleen nog maar biologisch fruit en zuivel en bakt brood met biologische ingrediënten;
- ook op school is de schoolmelk biologisch;
- de keuken van het bejaardentehuis heeft de afspraak met de gemeente om minstens 20 procent aan biologische grondstoffen te verwerken;
- de kantine van de gemeente is biologisch;
- in de twee supermarkten zijn redelijk veel lokale en biologische alternatieven te vinden;
- het thema biologische landbouw is een veel voorkomend thema in studieavonden voor boeren en geïnteresseerden.

Een heuse markt

De nieuwste pijl op de boog van het promotieprogramma is een heuse markt. Al maanden is een van onze buren als organisator druk met de voorbereidingen en worden mensen en verenigingen opgeroepen om na te denken over een stand op de markt. De gemiddelde Noorse plattelandsbewoner maak je echter de pis niet zo gauw lauw, dus het enthousiasme van de organisator werkte nog niet heel aanstekelijk.

Topkok geeft kookclinic

Maar toch, uiteindelijk komt het programma in de bus van een markt met voor elk-wat-wils. 15 kraampjes met lokale ondernemers en plattelandsverenigingen met producten als biologische kruiden, levertraan, bakkersproducten en roomijs, een theaterprogramma en schminken voor de kids (is die verf wel op ecologische basis?), een open dag op de kinderboerderij en een topkok die een kookclinic geeft.
Nu heeft dat laatste altijd mijn interesse, dus ik stond dan ook zomaar bijna een uur te kijken, te luisteren en te proeven. Maar ik ben dan ook zo’n figuur die niet eens een kookboek in de bibliotheek voorbij kan lopen zonder erin te bladeren.

Goede stap naar bewuster eten

Niet elke bezoeker vond de mark even geslaagd, maar voor een klein dorp als Tolga vond ik deze eerste poging om biologisch en lokaal (kortreist in het Noors) voedsel meer onder de aandacht te brengen, een goede stap in de richting van bewuster eten en waardering voor biologische landbouw.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Agrarier

  Elonie,

  3 euro per bol, maar het gemiddelde salaris ligt toch ook wat hoger? In vergelijking met Nederland, dus valt het me nog mee.

  Leuk iniatief van de gemeente.

 • no-profile-image

  Vera

  Leuke blog Eleonie. 3 euro per bol ijs is een normale prijs. Dat kost het in Frankrijk ook, zag ik afgelopen zomer. En dat was geen biologisch ijs... gewoon een doorsnee ijssalon!

 • no-profile-image

  farmer

  Ook in Canada is een goed bolletje ijs dezelfde prijs en ook niet biologisch.
  (Grappig deze wereldwijde prijsvergelijking over een bolletje ijs)

 • no-profile-image

  Willem

  @Farmer: Ik weet dan niet waar je precies woont, maar een bolletje ijs voor ongeveer 3 eurotjes? Man, daar koop ik een hele emmer voor, kom nou toch. Bij de plaatselijke "ijsboer" hier in Vanderhoof krijg ik drie goeie bollen voor ongeveer anderhalve dollar. Dus jij betaald een beetje teveel in mijn ogen. :P

Of registreer je om te kunnen reageren.