Rundveehouderij

Achtergrond 278 x bekeken

Tijd voor zelfanalyse en bezinning bij DOC

De afgeketste fusie tussen DOC Kaas en het Duitse DMK laat niet alleen een tijdelijk gevoel van leegte achter bij de twee partijen die samen verder wilden. Er blijven ook vragen open staan, waar de komende tijd via zelfanalyse en bezinning een antwoord op moet worden gegeven.

Bijvoorbeeld: wat is er fout gegaan waardoor toch te weinig draagvlak was voor het fusievoorstel? Welke lessen moeten bestuur en directie hier voor zichzelf uit trekken? Wat staat DOC Kaas nu te doen?

Dit zijn de meer concrete vragen. Daarnaast zijn er ook achterliggende vragen, zoals de vraag waarom bestuur en directie van DOC zo’n grote haast hadden en waarom de leiding van de coöperatie uitkwam bij een fusiepartner die voor een groot deel toch erg op DOC Kaas zelf leek. Nog een vraag is waar het coöperatiebestuur eigenlijk was.

Te snel
Op de vraag wat er fout is gegaan, is niet gemakkelijk een eenduidig antwoord te geven. Veelgehoorde kritiek is dat het allemaal te snel moest gaan, terwijl veel leden het gevoel hadden dat ze niet echt wisten met wie ze in zee moesten gaan. Want wat was er nu bekend over de strategie van DMK, de financiële en organisatorische gezondheid van dat bedrijf en de marktpositie? Veel details werden pas op het laatste moment gepresenteerd door directievoorzitter Josef Schwaiger. Het was aanhoren, even verwerken en dan stemmen. Voor veel leden was dat kennelijk te veel gevraagd.

Het lijkt erop dat bestuur en directie niet direct persoonlijke conclusies hoeven te trekken uit het afgestemde fusievoorstel. Een meerderheid was immers vóór fusie, maar een te kleine meerderheid. Toch kunnen bestuur en directie niet zonder meer overgaan tot de orde van de dag. Ze hebben niet ronduit gefaald, maar hun missie is toch niet geslaagd. Wat DOC Kaas nu te doen staat is eerst even alles op zich laten inwerken, zoals directeur Jannes Oosterveld direct nu afloop zei, en dan met een frisse blik weer vooruit kijken.

Frisse blik
Een vraag die zich echter opdringt is: is die frisse blik er nog wel? Bestuur en directie hebben al zo’n twee jaar om zich heen gekeken op zoek naar geschikte fusiepartners, zo werd deze weken duidelijk, en dan komen ze uit bij DMK (ontstaan uit de fusie van Nordmilch en Humana Milchunion). Kennelijk zijn andere opties overwogen, maar niet goed genoeg bevonden, of andere bedrijven wilden niet.

De keuze voor een grote fusiepartner lijkt begrijpelijk als de constatering is dat DOC Kaas alleen te weinig gewicht in de schaal legt tegenover de grote supermarktketens, maar blijkt ook weer een argument met een relatieve waarde. Zelfs FrieslandCampina moet immers vaststellen dat het te weinig ’body’ heeft om echt een partij te zijn tegenover de inkoopmacht van de supermarkten. Maar is het productpakket van DOC Kaas, of de waardering in de markt daarvan, nog wel hetzelfde als in 2008/2009?

Nabijheid
De keuze voor DMK lijkt begrijpelijk als naast omvang ook het argument nabijheid wordt meegewogen. De verzorgingsgebieden van beide bedrijven grenzen aan elkaar en overlappen elkaar zelfs voor een deel. DMK heeft ook wel meer activiteiten dan DOC Kaas, maar is toch ook vooral sterk in basisactiviteiten, zoals bulk-foliekaas, poeders en consumentenzuivel. Lucratieve exportmarkten heeft het niet, behalve de instabiele Russische markt (die DOC ook heeft), terwijl het net zo min sterk is in het hogere zuivelsegment.

De haast waarmee de fusie er door moest komen, heeft veel buitenstaanders geïntrigeerd. Zit er ergens een lijk in de kast? De tijd zal het leren.

Coöperatiebestuur
Een vraag van andere orde is: Waar was het coöperatiebestuur? Aanspreekpunt voor vragen over de fusie was de directie, terwijl de coöperatievoorzitter er het zwijgen toe deed, of naar het management verwees. Het bestuur is toch eerstverantwoordelijk? Het is geen excuus, maar deze processen zijn niet exclusief voor DOC. Ze zijn zichtbaar bij meer grote coöperaties.

Het lijkt raadzaam dat DOC helderheid krijgt over deze zaken voordat het aan een nieuw avontuur begint.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.