Rundveehouderij

Achtergrond

Prijsdaling A-brok nog minimaal

Op basis van vervangingswaarde zijn de marges van de industrie behoorlijk aan het verbeteren. Toch blijft de voerprijsdaling achter op deze ontwikkeling. Dit kan in de eerste plaats te maken hebben met het feit dat de historische kostprijs van de brok hoger ligt dan deze vervangingswaarde, meldt Agrarisch Adviesbureau Stigevo. Ook krijgt de zich uitbreidende eurocrisis negatief effect op de euro. De dollar is vast. Dit betekent dat van overzee komende grondstoffen voor voeders duurder worden, een belangrijk motief om terughoudend te zijn met prijsverlaging. Het aanbod grondstoffen is minder groot dan twee maanden geleden werd verwacht. Dit geldt zeker voor Braziliaanse citruspulp. Aanvankelijk werd rekening gehouden met een extra aanbod van 100.000 tot 150.000 ton, als resultaat van de grote oogst van dit jaar. Het lijkt erop dat het binnenlands verbruik in Brazilië groter is uitgevallen dan werd verondersteld. Tot eind oktober had Brazilië slechts 227.000 ton citruspulp geëxporteerd, vergeleken met 375.000 ton een jaar geleden. Aan de andere kant zijn bietenpulp en palmpitschilfers nog steeds betrekkelijk ruim beschikbaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.