Rundveehouderij

Achtergrond

Opleving zuivelprijzen op internetveiling

Het was vooral de aankoop voor levering op de relatief korte termijn die zorgde voor enige opleving van het prijsniveau op Fonterra’s internetveiling voor zuivel van dinsdag 15 november. De index van de Global Dairy Trade steeg met 2,6 procent ten opzichte van de veiling op 1 november. Met uitzondering van rennet caseïne stegen van alle aangeboden zuivelproducten de opbrengsten. Nagenoeg de gehele beschikbare voorraad van ruim 39.000 ton vond een koper, de verkoop verliep vlotter dan op 1 november.
Melkeiwitconcentraat werd verkocht voor gemiddeld € 4.617 per ton, dat is € 472 meer dan op 1 november, een plus van ruim 11 procent en daarmee relatief de grootste prijsstijging. Ook boterolie steeg weer eens substantieel in prijs, na een lange periode van wegzakkende opbrengsten. Gemiddeld is voor boterolie € 2.639 betaald (plus 8,7 procent), met de winst vooral voor levering in januari.
Minder schokkende prijsontwikkelingen waren er voor de melkpoeders. Volmelkpoeder haalde een gemiddelde opbrengst per ton van € 2.641 ofwel 3,2 procent meer dan op 1 november. Mager melkpoeder steeg gemiddeld 2,6 procent in prijs naar € 2.479 per ton. Voor beide producten, qua volume het hoofdgerecht op de internetveiling, was vooral belangstelling voor levering in het voorjaar. Er is dinsdag voor het overgrote deel Nieuw-Zeelandse zuivel geveild. De Global Dairy Trade is ook toegankelijk voor Amerikaans aanbod, maar daar is nog niet veel gebruik van gemaakt. Er is althans weinig van verkocht, enkele partijen mager melkpoeder voor levering op korte termijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.